Tentoonstelling

Art of the State Hedendaagse fotografie en videokunst uit Israël

27 juni t/m 30 november 2008

De tentoonstelling vindt plaats in het jaar waarin de staat Israël zestig jaar bestaat. Sinds zijn relatief korte bestaan heeft het land te maken gehad met veel gebeurtenissen, die grote impact hebben op de maatschappij. Naast de immigratie van joden vanuit de hele wereld en oorlogen met buurlanden, is er het conflict tussen de Israëli's en de Palestijnen. Israëli's uiten zich voortdurend over de sociale en politieke situatie in hun land. Daarover gaat deze expositie, waarin de kunstenaars met foto's en video's hun persoonlijke visie geven op Israël. Soms doen ze dat indringend en confronterend, soms juist poëtisch en impliciet.

Lifeguard Towers van Guy Raz (1964) bijvoorbeeld is een fotoserie van het strand in Tel Aviv en in Gaza. Op beide plekken zijn zand, zee, horizon en zelfs de wachttorens hetzelfde. Maar ook is aan beide zijden de nood om levens te redden gelijk. De werken van Adi Nes (1966) zijn poëtisch en soms geïnspireerd op bijbelse taferelen. Zijn foto Abraham & Isaac becommentarieert de sociale ongelijkheid in Israël. Pavel Wolberg (1966) maakt meer journalistieke foto's, zoals van de interactie tussen Israëlische soldaten en Palestijnen.

 

Guy Raz, Strandwachttoren, Tel Aviv, 2002. Gallery Nelly Aman, Tel Aviv
Guy Raz, Strandwachttoren, Tel Aviv, 2002. Gallery Nelly Aman, Tel Aviv
Guy Raz, Strandwachttoren, Gaza, 2002. Gallery Nelly Aman, Tel Aviv
Guy Raz, Strandwachttoren, Gaza, 2002. Gallery Nelly Aman, Tel Aviv

Videokunst is er onder andere van Yael Bartana (1970). Haar film A Declaration toont een man die naar een rots in zee roeit, waar hij de Israëlische vlag vervangt door een jonge olijfboom als symbool voor vrede. En Dana Levy (1973) maakte het prachtige The Dreamers waarin ze Israëli's en Palestijnen laat vertellen over hun dromen. Ze geeft het woord aan kinderen, jongeren, gevangenen en dichters, omdat juist zij een essentiële en symbolische behoefte hebben aan dromen.

Art of the State bevat verder foto's en video's van Larry Abramson, Boaz Arad, Barry Frydlender, Amit Goren, Nir Hod, Gaston Zvi Ickowicz, Erez Israeli, Miki Kratsman, Sigalit Landau, Michal Rovner en Doron Solomons. Een aantal werken is te zien geweest op de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.

Dana Levy, De Dromers, 2004. Video, 20:00 min. Tavi Dresdner Galerie, Tel Aviv
Dana Levy, De Dromers, 2004. Video, 20:00 min. Tavi Dresdner Galerie, Tel Aviv

De tentoonstelling werd op 26 juni jl. geopend door Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator van BNR Nieuwsradio. Lees verder voor zijn openingsspeech.

This site is also available in English.