Tentoonstelling

Amedeo Modigliani (1884-1920) Tête de Jeune Fille (Louise)

15 juli t/m 2 oktober 2011

Amedeo Modigliani, Italiaanse jood van Sefardische herkomst, wordt geboren in een ontwikkeld bourgeois milieu in Livorno, waar hij zijn eerste kunstzinnige vorming krijgt. In 1906 vertrekt hij naar Parijs en schrijft hij zich in bij de befaamde Académie Colarossi. Zijn eerste werk laat de invloed zien van de Fauves, van Toulouse-Lautrec, Cézanne en Picasso, maar het wordt niet gewaardeerd en blijft onverkocht. Het zware leven in Montmartre, armoede, drank en drugs ondermijnen zijn door tuberculose geplaagde gezondheid. Hij voelt zich miskend en besluit zich verder geheel aan de beeldhouwkunst te wijden.

Amedeo Modigliani, portret van een jong meisje (Louise), 1915. Olieverf op paneel. In bruikleen van de Triton Foundation.
Amedeo Modigliani, portret van een jong meisje (Louise), 1915. Olieverf op paneel. In bruikleen van de Triton Foundation.In 1909 verhuist Modigliani naar Montparnasse, waar hij de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi en de Poolse beeldhouwer Elie Nadelman leert kennen. Geïnspireerd door hun werk en door de en vogue zijn de Afrikaanse etnische kunst maakt Modigliani tussen 1909 en 1913 ontelbare voorstudies en een vijfentwintigtal beeldhouwwerken. Geldgebrek dwingt hem regelmatig te verhuizen en in deze periode neemt hij ook korte tijd zijn intrek in La Ruche. Daar ontmoet hij Kisling, Zadkine en Soutine, die vrienden voor het leven worden.

Tête de Jeune Fille (Louise) uit 1915 is, in zijn directheid, kenmerkend voor Modigliani's werk uit deze periode. De maskerachtige gelaatsuitdrukking en de lange smalle hals verwijzen naar zijn vroegere beelden, de licht diagonale lijn van het gelaat doorbreekt de starheid daarvan. Het werk ontleent zijn naam aan een ander, groter portret van hetzelfde meisje. Boven haar hoofd staat, in decoratieve letters, La Petite Louise, links onder Montmartre. Vermoedelijk gaat het hier om een serveerstertje uit een van de vele cafés die de kunstenaar frequenteerde. Dit werk is een van de meer dan tweehonderd portretten die Modigliani tussen 1914 en zijn dood in 1920 schilderde. Naast beroepsmodellen vereeuwigde hij zijn levensgezellinnen, zijn kunsthandelaren, zijn vrienden en collega-artiesten, waaronder Chaim Soutine maar liefst viermaal. Succes heeft Modigliani tijdens zijn leven nauwelijks gekend. Pas in 1917 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling in Parijs, waarbij zijn naaktschilderijen een schandaal uitlokten. In die periode verslechtert zijn gezondheid en in januari 1920 overlijdt Amedeo Modigliani aan een complicatie van tuberculose.

This site is also available in English.