Tweeduizend Getuigen Vertellen

de verhalen van Nederlandse survivors

 

Het Joods Museum maakte tweeduizend Nederlandse verhalen uit het video-archief van het USC Shoah Foundation Institute toegankelijk voor publiek. 

De impact die deze verhalen hebben op kijkers, jong en oud, kan moeilijk onderschat worden. Elk verhaal is uniek, het zijn verhalen over vervolging, grote historische gebeurtenissen, kleine persoonlijke voorvallen, maar ook over de kracht van het (over)leven.

Collage 2GV

 

Steven Spielberg

Het archief van het USC Shoah Foundation Institute bevat bijna 52.000 interviews met overlevenden van de Holocaust. Deze getuigenissen zijn in tussen 1995 en 1998 vastgelegd in 34 verschillende landen, door het Shoah Foundation Institute in Los Angeles, geïnitieerd door Steven Spielberg en gefinancierd met de royalty’s van zijn film Schindler’s List.

De interviews kennen een vast verloop en een vaste opzet. In elk interview is er ruimte voor het leven voor, tijdens en na de Holocaust. Aan het einde van ieder interview toont de geïnterviewde foto’s van zijn familie en komen huidige familieleden in beeld. Het interview is meestal thuis bij de overlevende opgenomen.

 

De Nederlandse verhalen

Het Joods Museum heeft uit dit archief 2.000 interviews uitgekozen die een relatie hebben met Nederland. Daarvan zijn ruim duizend interviews in Nederland opgenomen. Dit zijn verhalen van Nederlandse joden, Jehova's getuigen en verzetsmensen. De andere duizend zijn interviews met Nederlandse joden die naar Israël, de Verenigde Staten, en andere landen geëmigreerd zijn. En er zijn interviews met Duitse vluchtelingen die soms jaren in Nederland hebben gewoond, en met bevrijders.

Mirjam Ohringer, hier 17 jaar, is een bekende Holocaust-overlevende die haar verhaal liet vastleggen door de USC Shoah Foundation. Foto: privécollectie Mirjam Ohringer
Mirjam Ohringer, hier 17 jaar, is een bekende Holocaust-overlevende die haar verhaal liet vastleggen. Foto: privécollectie Mirjam Ohringer

 

Toegankelijkheid

De 2000 interviews zijn in het Kenniscentrum van het Joods Museum te zien. 

Elk van de 2000 interviews is er voorzien van een samenvatting in het Nederlands, en is ingedeeld in hoofdstukken. Zo wordt direct zichtbaar welke onderwerpen aan bod komen, op welke plek en hoe lang.

De interviews zijn te doorzoeken op persoonsnaam, trefwoord en woorden uit de samenvatting. Belangstellenden kunnen in de interviews zoeken , beschrijvingen van de interviews lezen en de interviews geheel of gedeeltelijk bekijken. Dankzij de trefwoorden en de heldere indeling kunnen geïnteresseerden en onderzoekers heel gericht een deel van een interview bekijken.

Screenshot van de interface: interview met Mirjam Ohringer
Het interview met Mirjam Ohringer in Tweeduizend Getuigen Vertellen

De volledige collectie van 53.000 video's is toegankelijk op verschillende plekken in de wereld. Bekijk het locatie-overzicht.

In de catalogus van de USC Shoah Foundation kunt u zoeken in alle 53.000 video's (na u aan te melden als gebruiker).

 

Praktische informatie

Tweeduizend Getuigen Vertellen is in het Joods Museum en in de Hollandsche Schouwburg te zien. Individuele bezoekers kunnen het videoarchief bekijken in het Kenniscentrum van het Joods Museum. De interviews staan niet op internet en kunnen niet bij het Joods Museum besteld worden..

Vragen hierover kunt u stellen aan het Kenniscentrum, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur:

Kenniscentrum
T (020) 5 310 320
E Kenniscentrum

Bronvermelding bij gebruik

Bij gebruik van informatie of citaten uit de interviews in publicaties is bronvermelding verplicht volgens onderstaand voorbeeld:
[Naam geïnterviewde], interview [nummer], Visual History Archive. USC Shoah Foundation Institute, [jaar van interview].
Gezien in Joods Museum, [datum].

Meer informatie over gebruik van de interviews op de website van de USC Shoah Foundation:

De software voor Tweeduizend Getuigen Vertellen is ontwikkeld door Noterik bv.

Een impressie van Tweeduizend Getuigen Vertellen, gemaakt ter gelegenheid van de presentatie in 2010

This site is also available in English.