Talkshow met de klas

Onderwijsprogramma

Over beeldvorming

Wat wordt er door ‘anderen’ over ‘ons’ gezegd? In de media, op school en over elkaar? Herkennen we onszelf in dit beeld? Of zit het anders? Dat is de kern van Talkshow met de klas, een laagdrempelig programma over beeldvorming.

De klas en twee museumdocenten bespreken in het Joods Museum wat er door ‘anderen’ wordt gezegd over verschillende groepen, zoals joden, moslims, MBO'ers en Nederlanders. In hun eigen talkshow verrijken en nuanceren leerlingen deze beelden met ondersteuning van de museumdocenten. Daarna bezoekt iedereen de Portugese Synagoge om te ontdekken wat we van elkaar herkennen of wat anders is.

Voor: MBO
Duur
: 2,5 uur, inclusief synagogebezoek
Groepsgrootte
: Maximaal 30 leerlingen
Kosten
: € 325,00 per groep exclusief entree

Wat leer je?

Dit programma wordt toegespitst op het niveau van de leerlingen en sluit aan bij burgerschapsonderwijs, wereldoriëntatie, maatschappijleer en geschiedenis.

  • Je leert dat groepen (misschien jijzelf, maar ook Joden) last kunnen hebben van beeldvorming.
  • Je leert samen een Talkshow op te zetten en wat ervoor nodig is om deze goed te laten verlopen.
  • Je ervaart dat nieuwsgierig luisteren en vragen stellen aan elkaar, zonder direct te oordelen, helpt om elkaar beter te leren kennen en begrijpen.
  • Je leert de Joodse museumdocenten wat beter leren kennen en zij jou, waardoor er misschien meer begrip voor elkaar ontstaat.

Wat gaan jullie doen?

Je gaat zelf een Talkshow in elkaar zetten met als thema: Wat wordt er allemaal door ‘anderen’ over ‘ons’ gezegd? In de media, op school en over elkaar? Herkennen we onszelf daarin? Of zit het anders? Na afloop breng je samen met twee museumdocenten een bezoek aan de Portugese Synagoge. Hier onderzoeken wat we van elkaar herkennen of wat juist helemaal anders is.

Ontvangst in het auditorium van het Joods Museum

10 min

Groepskennismaking

15 min

Bespreken: wat is beeldvorming en wie heeft ermee te maken?

15 min

Talkshow voorbereiden

20 min

Talkshow uitvoeren

30 min

Nabespreking Talkshow

20 min

Pauze en korte wandeling naar de Portugese Synagoge

20 min

Synagogebezoek om te leren van en met elkaar

40 min

Iets voor jouw klas?

Veelgestelde vragen

Om je zo snel mogelijk op weg te helpen, de meest gestelde vragen alvast op een rij.

Er is plek voor maximaal 2 schoolklassen tegelijkertijd (maximaal 30 leerlingen).

Dit programma wordt toegespitst op het niveau van de leerlingen. Het is specifiek bedoeld voor alle klassen van het MBO.

Leerlingen zijn zelf de host van de Talkshow. Zo leren ze een discussie leiden, doorvragen en rekening houden met elkaar en elkaars meningen.

Om het meest optimale leereffect te bereiken, adviseren wij docenten om alle onderdelen van het programma af te nemen. Bij hoge uitzondering is het mogelijk om de Talkshow in de klas te laten plaatsvinden. Dit kan alleen op aanvraag en tegen een aangepast tarief. Meer informatie hierover is op te vragen bij de afdeling Sales en Evenementen.

Mogelijk kan je aanvraag bij uitzondering worden bekostigd via fondsen. Vraag bij onze afdeling Sales & Evenementen naar de mogelijkheden voor een financiële tegemoetkoming.

Handig om te weten

In het Joods Museum is het verplicht je jas en/of tas achter te laten in de garderobe of de kluisjes. Tasjes kleiner dan A5-formaat mogen mee naar binnen.

In de Portugese Synagoge is geen garderobe aanwezig. Je neemt je jas en/of tas daar gewoon mee naar binnen.

Leerlingen die zich als jongen identificeren moeten in de synagoge een keppel of een andere vorm van hoofdbedekking dragen (een pet mag bijvoorbeeld ook). Keppels zijn te leen bij de ingang. Leerlingen die zich als meisje identificeren mogen dit ook, maar het is niet verplicht.

De Talkshow met de klas vindt plaats in het Joods Museum met aansluitend een verdiepingsbezoek aan de Portugese Synagoge. Bij uitzondering is het mogelijk om de Talkshow in de klas te laten plaatsvinden. Meer informatie hierover is op te vragen bij de afdeling Sales en Evenementen.

Je kunt dit programma op twee manieren betalen:

  1. Bij aankomst in het museum aan de kassa (pin of creditcard).
  2. Via een factuur.

Geef in je reservering aan welke betaalmethode je voorkeur heeft.

Meer informatie

Anne van Keulen

Onderwijsadviseur