Amsterdam: Begraafplaats Muiderberg

Artikel

De indrukwekkendste begraafplaats van de Hoogduitse-Joden ligt in Muiderberg. Na de Portugese begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel is het Nederlands oudste Joodse begraafplaats. In 1642 kochten Hoogduitse joden de grond in Muiderberg. Kort daarna, in 1660, kochten de Poolse Joden een belendend stukje grond. Na de vereniging van beide gemeenten voegden zij ook hun begraafplaatsen samen.

Mettertijd vonden er verschillende uitbreidingen plaats. Muiderberg is van oudsher de grootste Joodse begraafplaats van Nederland. In 1933 bouwde Harry Elte, architect van de synagoge in de Jacob Obrechtplein, een nieuwe ontvangstruimte en een nieuw metaarhuis (reinigingshuis) dat later als aula dienst ging doen. Boven de ingang van de aula staat in het Hebreeuws: 'Wij weten, Eeuwige, dat uw recht rechtvaardig is' - een citaat uit het gebed voorafgaand aan de begrafenis.

Evenals in de Obrechtsjoel heeft Elte hier glas-in-lood-ramen in art deco-stijl aangebracht. Vlakbij het metaarhuis staan twee monumenten: een ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Shoah en een specifiek ter herinnering aan de vermoorde rabbijnen van Amsterdam. Begraafplaats Muiderberg is de enige begraafplaats van de Hoogduitse-Joden die nog intensief wordt gebruikt.