Wageningen

Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

Boas en Anna

Boas Roffesa werd in 1909 in Den Haag geboren. Hij volgde er zijn schoolopleiding en verhuisde in 1930 naar Leiden om een opleiding aan de Leidse Instrumentmakerschool te volgen.

Na zijn opleiding verhuisde hij in 1934 naar Amsterdam om vervolgens in juli in Wageningen neer te strijken. Hij werkte er als instrumentmaker bij de Stichting Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation, de voorloper van het huidige MARIN.

Nadat hij op 12 januari 1938 in Amsterdam met Anna Blom trouwde, vestigde het kersverse echtpaar zich aan de Gravinnestraat 2. In november 1940 kwam student

Bernhard van Gelder hier bij hen op kamers wonen.

Twee jaar later vertrekken Boas en Anna naar Amsterdam, waar ze in 1943 tijdens een razzia worden opgepakt. Via kamp Westerbork werden ze, samen met 3004 andere Joden, gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor.

Hier werden Boas en Anna op 4 juni 1943 vermoord.

De Wolfswaard

Vanuit de Wolfswaard opereerde het verzet in Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In hetzelfde gebouw zaten er ook velen tijdelijk ondergedoken.

Ook werd in 1943 werd het bevolkingsregister van de stad na diefstal hier verstopt.

In de bovenwoning woonden de zussen Eltien en Neeltje Krijthe. Zij werden in 1944 samen met hun onderduikers opgepakt. Eltien overleed in kamp Ravensbrück.

Onderduikster Marie Stoppelman

Familie van der Horst

De Joodse familie van der Horst had sinds 1863 een antiekzaak in Wageningen. De familie was een bekende en vooraanstaande familie in de stad.

In 1918 verhuisde de familie naar de Bergstraat.

In 1941 moest de winkel op last van de bezetter sluiten.

De gezinsleden moeten in 1941 onderduiken. Ze besluiten om dit te doen in Heelsum, drie jaar lang tot aan Operatie Marketgarden.

Bergstraat 22

Programma 28 april

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Gravinnestraat 2
Het verhaal van Boas en Anna

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Aan de Rijn 12
Het verzet in de Wolfswaard

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Churchillweg 10
De Joodse baby Lena Salomons ontkwam aan deportatie door in december 1942 onder te duiken bij het kinderloze echtpaar Van Veen-Veltman dat woonde op Churchillweg 12. Meteen na Lena’s aankomst heeft het echtpaar de voogdij en het toeziend voogdijschap op zich genomen. Daarmee werd Lena het enige oorlogspleegkind in Nederland waarover de pleegouders al tijdens de oorlog de voogdij hadden. Lena’s echtgenoot Fokko Wolgen vertelt haar verhaal.

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Bergstraat 22
Familie van der Horst

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Haagsteeg 2
Boas Rofessa kwam in 1936 naar Wageningen om aan de slag te gaan als instrumentenmaker bij het Nederlandse Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), de voorloper van het huidige MARIN. Medewerkers van MARIN zullen over Boas’ geschiedenis bij het NSP vertellen. Zie ook Gravinnestraat 2.

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk