Slootdorp
Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

4 mei
Open Joodse Huizen
Het Joods Werkdorp
Vanaf 1933 worden in het Joods Werkdorp Wieringermeer jonge Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk opgevangen. Ze worden hier onder meer opgeleid tot landbouwer, een vereiste om zich later in het toenmalige Palestina te mogen vestigen.
Aan het begin van de Duitse bezetting van Nederland verblijven er ongeveer driehonderd jongeren in het werkdorp. Een klein jaar later wordt een groot aantal van hen naar Amsterdam overgebracht en bij Joodse gastgezinnen ondergebracht. Naar aanleiding van een sabotageactie en een aanslag waarvan Joden de schuld krijgen, volgt op 11 juni een razzia op Joodse jongemannen. Bijna driehonderd jongens worden van huis gehaald, onder hen bevinden zich veel werkdorpers.
Het merendeel van de razziaslachtoffers komt terecht in het concentratiekamp Mauthausen. Geen van hen overleeft dit kamp. Samen met historicus Gerben Post vertelt voormalig directeur van het Joods Museum, Joël Cahen, hun verhaal en nemen zij hun gasten mee in de geschiedenis van het Werkdorp.

Hoofdgebouw Joods Werkdorp rond 2020
Programma 4 mei
Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.
Het Joods Werkdorp, Nieuwesluizerweg 42
De geschiedenis van het werkdorp en haar bewoners.
Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk