Nieuwlande

Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

De trouwe dominee

Dominee van den Bos kwam in 1944 als predikant van de gereformeerde kerk, naar Nieuwlande. Uit zijn vorige standplaats nam hij drie onderduikers mee. De dominee probeert gevangen genomen gemeenteleden vrij te krijgen uit het huis van bewaring in Assen.

Terwijl zijn vrouw hoogzwanger thuis zit gaat hij op bezoek bij de NSB burgemeester van Oosterhesselen om hem er op te wijzen, dat God zijn keuze niet goed vindt. Tijdens een van zijn reizen richting Assen wordt zijn zwangere vrouw thuis overvallen door SS-ers.

Schuilen onder de kansel

Het is 1943. Onder de vloer van de gereformeerde kerk, precies onder de preekstoel, zitten Herman (schuilnaam van Lou Gans) en Peter (Isidoor Davids) ondergedoken.

Het is er koud, aardedonker en krap. Ze kunnen er alleen zitten of liggen. Buiten komen ze nauwelijks. Tijdens kerkdiensten moeten ze zich doodstil houden. Ze worden gek van het geluid van het kerkorgel.

Toch lukt het de twee Amsterdamse Joden - beiden van beroep graficus - er een illegale drukkerij op te zetten.

Van onder de kerkvloer geven ze De Duikelaar uit, een verzetskrant met nieuwsberichten die ze opvangen via hun radio. Het wordt van huis tot huis doorgegeven. 

Programma 4 mei

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Julianalaan 3
Bij de familie Bos zijn drie Joodse onderduikers. Als een van de onderduikers jarig is, is er 's avonds een gezellig feest aan de gang, totdat er opeens op de voordeur wordt gebonsd. "Aufmachen!" klinkt er van buiten.

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Julianalaan 3
In de bakkerij van Bolwijn was het een komen en gaan van mensen. Welke rol speelde de oven voor Herman, een jonge Joodse onderduiker, en voor dominee van den Bos?

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Julianalaan 3
De pastorie van dominee van den Bos

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Julianalaan 3
Het verhaal van Herman en Peter

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk