Leeuwarden

Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

De actie in het Burmaniahuis

In februari 1945 plaatst het verzet afluisterapparatuur in het Burmaniahuis, het SD-hoofdkwartier in Leeuwarden. 

De laatste zes weken van de oorlog luisteren verzetsmensen non-stop mee met alles wat zich in de werkkamers van de hoogste Duitse officieren afspeelt. 

Ze horen hoe SD-ers zich vermaken met hun liefjes, hoe ze steeds onrustiger worden onder druk van de geallieerde opmars, maar ook hoe verzetsmensen gruwelijk worden mishandeld.

"Ze horen hoe verzetsmensen gruwelijk worden mishandeld."

De filmbeelden van de tandarts

Tandarts Ruurd Rodenburg woont op de hoek van de Troelstraweg en de Spanjaardslaan in Leeuwarden. Tijdens de oorlog maakt hij met zijn 8 mm-camera opnames van oorlogsgebeurtenissen. 

Hij legt het vorderen van fietsen vast, marcherende Duitse soldaten en Nederlandse mannen op weg naar de Duitse vliegbasis. 

Op 12 november 1942 filmt hij vanachter de vitrage van zijn slaapkamerraam hoe zijn Joodse overburen worden opgepakt. Israël de Jongh wordt samen met zijn dochters Rachel, Bernardina Henderina en Nicolina werd gedepoteerd naar Westerbork. 

Vandaar worden zij naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 19 november 1942 alle vier worden vermoord.

Programma 3 mei

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1
Onderzoek samen met experts de geschiedenis van je huis. Hebben er Joden gewoond of was je adres een belangrijke verzetslocatie?

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

Oldehoofsterkerkhof 2
De verzetsactie in het Burmaniahuis

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

Spanjaardslaan 136
De bijzondere filmbeelden van tandarts Rodenburg

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

A.S. Levissonstraat 38
Vanaf 1 september 1941 mochten Joodse en niet-Joodse kinderen niet meer naar dezelfde school. In Leeuwarden werd daarom in dit pand een basisschool opgericht voor ongeveer 70 Joodse leerlingen. Bram en Eva Beem waren twee van hen. Bram en Eva doken gescheiden van hun ouders onder als Jan en Lini. In 1944 werden ze verraden en naar Auschwitz gedeporteerd. Hun ouders overleefden de oorlog. In het voormalige schoolgebouw vertelt museum- en stadsgids Henk Leutscher het verhaal van de familie Beem.

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk