Gorinchem

Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

De vlucht van de familie Sachs

In de jaren dertig vluchtten Otto en Ella Sachs vanuit Hagen in het Duitse Westfalen naar Dordrecht, een stad die ze niet kenden. Ze voelden zich er veilig en openden op de Blekersdijk een hoedenwinkel.

Toen de nazi’s ook Nederland bereikten, moesten ze weer op de vlucht. Naar Gorinchem, deze keer, waar ze onderdoken. Ze werden verraden en eindigden in mei 1943 in Sobibor.

Otto en Ella hadden twee dochters: Marianne (1924) en Hannelore (1922). Na de deportatie van hun ouders hebben ook zij continu moeten vluchten, maar ze hebben het gered. 

Hoe is het hen vergaan? En wat heeft ze naar de Verenigde Staten gebracht?

Het tragisch lot van familie Nort

Aan de Gasthuisstraat 13 zat de brillenwinkel van opticien Meijer Nort. Hij had de winkel in 1920 van zijn vader overgenomen. 

Samen met zijn vrouw Betsie Wijzenbeek, kreeg hij drie zonen: Izak, Philip en Israël Harry. Ze namen actief deel aan het Joodse gemeenteleven. 

Maar na de inval van de Duitsers ziet het gezin geen uitweg. Op donderdag 16 mei 1940 kiest het voor de dood. Nelly Leviticus, de assistent van de opticien, vond de lichamen, die in de winkel boven de woning lagen.

Na de capitulatie vond er landelijk een zelfmoordgolf onder Joden plaats. 

Izak, Philip en Israël Harry Nort

Izak, Philip en Israël Harry Nort

Programma 28 april

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Varkenmarkt 2
De lotgevallen van de Joodse familie Sachs

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

Nonnenveld 2
Delia van Dam woonde samen met haar echtgenoot Albert Jacob van Haren, haar vader en stiefmoeder in de naastgelegen woning, op nummer 4. Toen er op 15 oktober 1942 een Duitser bij hen aanbelde, moesten er snel beslissingen genomen worden die voor de familie verschillende gevolgen hadden.

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

Molenstraat 33
In dit pand begon Lea Meijer-Hartog in 1923 haar carrière als gemeenteverloskundige van Gorinchem. Lea overleefde de oorlog door met haar echtgenoot Benjamin en dochter Sonja onder te duiken in Oosterhout. Voormalig huisarts en medisch historicus Mely van Malenstein deed onderzoek naar Lea’s leven en werk en vertelt het verhaal van het gezin Meijer.

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk

Gasthuisstraat 13e
Het tragisch lot van de familie Nort

Deze locatie is niet rolstoeltoegankelijk