Assen

Herdenkingen in huizen, winkels en scholen die de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar maken.

Ephraim Behr en de Grebbelinie

Wie aan Joodse oorlogsslachtoffers denkt, ziet waarschijnlijk geen gesneuvelde militairen voor zich. En toch waren er honderden Joodse mannen die de wapens oppakten tegen het oprukkende nazisme. Ephraim Behr was een van hen.

Toen Nederland op 10 mei 1940 werd binnengevallen door de nazi’s, meldde Ephraim zich als reserveofficier bij de geneeskundige dienst. Zo belandde hij in de gevechten om de Grebbeberg bij Rhenen, een belangrijk bastion in de verdedigingswerken.

Twee dagen later werd hij op 35-jarige leeftijd gedood, terwijl hij 'met mededogen en dapperheid een poging deed om enkele gewonde soldaten uit de Grebbelinie naar veiligere plekken te evacueren'.

Ephraim Behr is de tweede soldaat van links.

"Hij probeerde gewonde soldaten naar veiligere plekken te brengen".

Ooggetuige Slag om de Grebbeberg

Parkstraat 7 - 9

Rond 1920 liet Isidore Vos aan de Parkstraat twee huizen bouwen; nummer 7 en 9. Hij woonde op 9, zijn broer Henri op 7. De broers waren getrouwd met twee zussen: Caroline en Ida Levy uit Hamburg. Isidore en Caroline kregen twee dochters, Ida en Henri niet. 

Caroline overleed op 7 maart 1940, Henri in 1942. Isodore en Ida kwamen na een oproep in Westerbork terecht en werden in 1943 vermoord in Sobibor. 

Vanaf 1932 woonden Simon Mathijsse en zijn vrouw Sara de Jong in nummer 7. Simon was gymnastiekleraar, maar moest in 1940 stoppen met werken omdat hij Joods was. Simon en Sara kwamen in 1942 via kamp Westerbork in Sobibor terecht. Ook zij werden daar in 1943 vermoord.

Programma 4 mei

Op verschillende adressen worden slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bijwonen is gratis.

Torenlaan 7
Het verhaal van Ephraim Behr

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk

Parkstraat 7-9
De families Mathijsse en Vos

Deze locatie is rolstoeltoegankelijk