De buurt binnenstebuiten - Stadhuis

Waterlooplein

18 februari - 22 mei 2022

Veelbezongen, -geschilderd, -gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot en met 22 mei 2022 presenteert het Joods Museum in het stadhuis van Amsterdam een verkleinde versie van Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt. Deze tentoonstelling was eerder in het Joods Museum te zien. Het stadhuis, dat zelf gevestigd is aan het Waterlooplein, is dé plek om de geschiedenis van deze Amsterdamse buurt te ontrafelen. De tentoonstelling is voor iedereen gratis te zien.  

Vele gezichten 
Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het destijds omstreden stadhuis-muziektheater.  

De buurt blootgelegd 
Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten vertelt verhalen uit deze 400 jaar geschiedenis met reproducties van foto’s, affiches en schilderijen en echte bodemvondsten. In de tentoonstelling in het stadhuis zijn ook enkele bodemvondsten te zien. Deze zijn gevonden in beerputten die archeologen, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, blootlegden. Ze vertellen veel over de mensen die hier woonden. Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat. 

Neem je oortjes / koptelefoon mee! 
In de tentoonstelling zijn vier QR codes te vinden. Door deze te scannen word je doorverwezen naar vier video's die een beeld geven van het Waterlooplein toen en nu. Om die in het stadhuis te kunnen beluisteren heb je oortjes nodig. Het is ook mogelijk om de video’s later thuis te bekijken.  

Samenwerking 
De tentoonstelling is een samenwerking van Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam, de Gemeente Amsterdam, het 4D Research Lab van de Universiteit Amsterdam en het Joods Museum.  

Podcast 
De verdwenen geschiedenis van het Waterlooplein wordt voor een belangrijk deel teruggevonden door te zoeken in afval. Onder de grond van het plein zijn beerputten aangetroffen, waar de bewoners tussen 1600 en 1800 niet alleen hun behoefte in deden, maar ook allerlei andere spullen in hebben weggegooid. Wat afval kan zeggen over mensen, dat vraagt Caspar Stalenhoef in deze podcast aan fotograaf Joram Blomkwist, filosoof Lisa Doeland en historicus Maarten Hell. Beluister deze en andere podcasts van het Joods Cultureel Kwartier hier.  

Wandelroute en boek 
Bij de tentoonstelling is een gelijknamig boek gepubliceerd. Je koopt hem in de Museumshop van het Joods Museum of online. Daarnaast is er een wandelroute gemaakt, bekijk hem hier

Beeldmateriaal
Bekijk de persbeelden van deze tentoonstelling hier.

Locatie 
Deze tentoonstelling is te zien van 18 februari tot en met 22 mei 2022 in de centrale hal van het stadhuis, Amstel 1, 1011 PN, Amsterdam.  
Het stadhuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 (op donderdag tot 20:00).  

Toegang 
De tentoonstelling in het stadhuis is gratis, zonder reservering te bezichtigen.  

This site is also available in English.