De buurt binnenstebuiten

Waterlooplein

2 oktober 2020 - 13 juni 2021

Oh Waterlooplein, oh Waterlooplein, 't is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk, 't is weemoed met 'n scheutje gein: het Waterlooplein

Bekijk hier de wandelroute die bij de tentoonstelling hoort!
 
Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. Tot en met 13 juni 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld. 


 
Vele gezichten
Vanaf het ontstaan rond 1600 trok de buurt verschillende groepen immigranten, onder wie veel Portugese joden. In de 18e en 19e eeuw groeide de armoede in de drukke, levendige buurt en tijdens de asgrauwe jaren van de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna was het een plek van onbeschrijfelijk leed. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veranderde de buurt drastisch door de aanleg van de metro en de komst van het omstreden stadhuis-muziektheater. 

De buurt blootgelegd
Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten vertelt verhalen uit deze vierhonderd jaar geschiedenis met foto’s, filmmateriaal, 3D-reconstructies en objecten. Een bijzondere plaats hierin hebben de bodemvondsten. Ze werden gevonden in beerputten die, toen het terrein braak lag voor de komst van de ‘Stopera’, werden blootgelegd en vertellen veel over de mensen die hier woonden en werkten. Zo wordt een beeld geschetst van een buurt die niet meer bestaat. 

Neem je oortjes/ koptelefoon mee!
In de tentoonstelling zijn verschillende video's te zien die een prachtig beeld geven van het Waterlooplein. Om die te kunnen beluisteren heb je oortjes nodig. In verband met corona vragen we je om je eigen oortjes/koptelefoon mee te nemen.  Eenvoudige oortjes zijn in het museum zelf zeer beperkt verkrijgbaar.

Samenwerking
De tentoonstelling is een samenwerking van the Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA)Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Joods Historisch Museum. 

Podcast
De verdwenen geschiedenis van het Waterlooplein wordt voor een belangrijk deel teruggevonden door te zoeken in afval. Onder de grond van het plein zijn beerputten aangetroffen, waar de bewoners tussen 1600 en 1800 niet alleen hun behoefte in deden, maar ook allerlei andere spullen hebben weggegooid. Wat afval kan zeggen over mensen, dat vraagt Caspar Stalenhoef in deze podcast aan fotograaf Joram Blomkwist, filosoof Lisa Doeland en historicus Maarten Hell.

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien van 2 oktober 2020 - 13 juni 2021 in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

maror mondriaanbgl

Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland - Edli Foundation - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum l Friends of the Jewish Historical Museum

This site is also available in English.