Tentoonstelling

Roman Vishniac, een veelzijdige fotograaf

De internationale reputatie van Roman Vishniac (1897-1990) als fotograaf is vooral gebaseerd op zijn wereldberoemde boek A Vanished World uit 1983: de foto's in dit boek hebben het tegenwoordige romantische beeld van het joodse leven in Oost-Europa voor de Tweede Wereldoorlog sterk bepaald. Vishniacs foto's van deze wereld, gemaakt aan de vooravond van de vernietiging ervan, werden onder andere gebruikt door Steven Spielberg voor zijn film Schindler's List.Roman Vishniac

Maar Vishniacs oeuvre behelst meer. Zijn werk omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi's in de jaren dertig, joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig tot het verwoeste Berlijn in 1947. Vanaf de jaren vijftig maakte Vishniac, die ook bioloog was, naam als pionier van de kleurenmicrofotografie.

Hoe veelzijdig Vishiac was als fotograaf werd pas duidelijk nadat zijn archief in 2007 door zijn dochter aan het ICP was overgedragen. Jarenlange bestudering van zijn werk resulteerde in deze tentoonstelling, waarin behalve de grote diversiteit aan onderwerpen ook de invloed van het modernisme op Vishniacs fotografie opvalt. De expositie toont aan dat Vishniac een plaats toekomt tussen de belangrijke sociaaldocumentaire fotografen van de twintigste eeuw en gerekend kan worden tot de grote meesters van de modernistische fotografie.

> Tentoonstelling Roman Vishniac (re)discovered in het Joods Historisch Museum (4 april t/m 24 augustus 2014)

This site is also available in English.