Tentoonstelling

Lekker joods: Een wereld op tafel

20 december 2012 t/m 5 mei 2013

Van kippensoep tot matzes, van kugel met peren tot gefilte fisj: joodse gerechten worden in de hele wereld gegeten. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook kibbeling, Amsterdamse ui en Surinaamse pom verbonden zijn aan de geschiedenis van de joden in Nederland? Kom naar de tentoonstelling Lekker joods. Een wereld op tafel in het Joods Historisch Museum en proef, ontdek en beleef de joodse keuken.

Potato Zucchini Kugel Cupcakes  Boterkoek  Etrogdoos  Gedekte tafel tijdens Mimoena Joods Marokkaans feest

Culinair evenementenprogramma

Speciaal voor Lekker joods is een culinair evenementenprogramma ontwikkeld. Zo is er een wedstrijd kugels maken met Johannes van Dam en een koosjere wijnproeverij in de Portugese Synagoge. Ook zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende 'eetfilms' vertoond. Houd onze agenda in de gaten en ontdek wanneer je wat kunt doen.

Wat is het meest joodse gerecht?

Wat vind jij het meest joodse gerecht? Kom naar het Joods Historisch Museum en laat het ons weten in de tentoonstelling. Je kunt ook je reactie achterlaten op onze facebookpagina

Ontdekkingstocht
De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken. Vragen over de joodse spijswetten en de diaspora, die bepalend zijn voor de joods-culinaire cultuur, worden beantwoord. Waarom gaan melk en vlees niet samen? Waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? Belangrijke gerechten en ingrediënten komen aan bod. Daarnaast neemt een mooie verzameling van honderden joodse kookboeken uit de hele wereld een prominente plaats in op de tentoonstelling. En er is keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoals een sjabbatoven en een sjaletpot.

Proeven en praten
Wie door de tentoonstelling loopt, wil al die joodse lekkernijen vast zelf een keer proeven! Daarom bent u elke vrijdag, zaterdag en zondag om 12.00, 14.00 en 15.00 uur van harte welkom om plaats te nemen aan onze proeftafel in de tentoonstellingsruimte. Onze medewerker zal u diverse hapjes laten proeven. Deelname is gratis, maar er is slechts plaats voor 10 personen. Hiervoor reserveren is niet mogelijk.

JHM Lekker joods banner Large Rectangle 336x280 
'Lekker joods' nu te koop
Ter gelegenheid van de expositie geeft het JHM samen met De Kookboekhandel een boekje uit over de Nederlands-joodse keuken, met onder andere veertig recepten en een voorwoord van de bekende kookboekenschrijfster Claudia Roden. Het kookboek is te koop in de Museumshop en de betere Nederlandse boekhandel.

This site is also available in English.