Tentoonstelling

Irma Schatz (1949-1984). Gouaches en tekeningen

27 september t/m 8 december 1991

Van 27 september t/m 8 december 1991: In deze tentoonstelling in het JHM werden ruim honderd gouaches en tekeningen van de kunstenares Irma Schatz getoond. Irma schatz heeft enorm veel en heel gevarieerd werk gemaakt in een relatief korte periode van 15 jaar. Zij overleed in 1984 op 35-jarige leeftijd. Nauwelijks heeft zij dus de tijd gekregen om zich een eigen publiek te kunnen vormen. In de expositie werd geprobeerd om een zo goed mogelijk beeld van haar veelzijdig artistiek talent te geven.

De manier van tekenen van Irma Schatz doet op het eerste gezicht misschien wat traditioneel en academisch aan. Bij een nadere beschouwing zal juist opvallen dat haar werk heel los, nonchalant, snel en soms vanuit een onverwacht en verrassend gezichtspunt tot stand is gekomen.

schatz
Tekening van Irma Schatz, JHM M006316

Haar thema is heel persoonlijk. Zij geeft haar observaties en indrukken van haar zelf en van haar directe omgeving weer in losse krabbels, schetsen of uitgewerkte tekeningen. Haar moeder Sonja Schatz, haar vader de kunstschilder Leo Schatz en haar geliefde de kunstschilder Theo Blom, de intimiteit en de huiselijkheid met hen, zijn een belangrijke inspiratiebron voor haar werk. Voortdurend onderzoekt zij hoe zij zich beeldend kan uitdrukken. Zij lijkt als kunstenares steeds meer haar weg te vinden. Vooral in haar tekeningen, waaronder veel zelfportretten, blijkt een grote zekerheid en durf. Op een steeds leger blad papier geeft zij op een bijna grafische manier in enkele lijnen een rake typering en een suggestie van beweging of ruimtelijkheid. Humoristisch, met verbazing en kritisch geeft zij haar kijk op zichzelf en haar omgeving weer.

In 1980, enige jaren na haar opleiding aan de Rietveld Academie, wordt Irma Schatz plotseling ongeneeslijk ziek. De tekeningen uit de laatste vier jaar van haar leven laten op een heel intense en boeiende manier het onafwendbare proces van het steeds zieker worden zien. Het zijn aangrijpende tekeningen die tegelijkertijd door hun geestigheid een zekere afstand tot de ellende scheppen. In haar wens om te overleven wilde Irma Schatz met deze tekeningen een spoor achterlaten na haar dood.

Uitgeverij de Toorts in Haarlem gaf een Nederlands-Engelse editie van de monografie 'Irma Schatz (1949-1984), tekeningen' uit.

This site is also available in English.