Menu
Verwacht

Het Huis van Oranje en de joodse gemeenschap

17 april t/m 30 september 2018

Op 17 april 2018 opent het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de relatie tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het Huis van Oranje. Deze relatie gaat terug tot de zeventiende eeuw, toen de Portugese en Hoogduitse joden naar de Republiek kwamen. Voor de joden stonden de Oranjes in die tijd borg voor vrijheid, tolerantie en bescherming. Na hun afwezigheid tijdens de Franse periode werden de Oranjes in de negentiende eeuw het symbool van de eenheid van het land en ontstond een ware Oranjecultus. Vanuit de joodse gemeenschap verschenen talloze uitingen van liefde voor het koningshuis, van persoonlijke cadeaus tot dankgebeden die op oranje papier werden gedrukt. Het socialisme, dat anti-koningshuis was en onder joden een grote aanhang kreeg, bracht de eerste scheuren in de relatie teweeg, maar de dreiging van het antisemitisme in Duitsland dreef de joodse gemeenschap weer dichter naar de Oranjes toe.

LOCATIE

De tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum.

TOEGANG

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

RONDLEIDING

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 15 personen bestaan.

BOEK EEN RONDLEIDING 

Foto: Koningin Wilhelmina en prinses Juliana in open rijtuig tijdens de zanghulde bij de Hoogduitse Synagoge op het Jonas Daniël Meijerplein. Op de achtergrond de huisjes rondom de Portugese synagoge. Amsterdam, 1937. Collectie Joods Historisch Museum Amsterdam

This site is also available in English.