Germano

24 januari 2020 - 30 augustus 2020

Nu te zien in het Kunstkabinet: een presentatie van fotograaf en kunstenaar Sarah Mei Herman (Amsterdam, 1980). Herman vindt in 2016 een doos met foto’s. Ze zijn van haar grootvader Mordechai die voor de Tweede Wereldoorlog met zijn jongste broer Jehuda een fotostudio had in Kaunas, Litouwen. De studio heette Foto Germano, Litouws voor Herman.

Foto Germano was gespecialiseerd in familieportretten. Herman herkent haar eigen werk in de portretten die haar grootvader in de jaren 20 en 30 maakte: de compositie, verstilde gezichten en ingetogen blikken. Dit vormt het beginpunt van een onderzoek naar de voor- en naoorlogse geschiedenis van de familie Germano. 
Tijdens een verblijf in Kaunas doet Herman archiefonderzoek en verkent de plekken waar haar familieleden hebben gewoond en gewerkt. 

In 2016 bezoekt ze Tonia Levin (1925-2019), de dochter van haar grootvaders oudste broer. Zij is op dat moment het enige nog levende familielid dat de fotostudio heeft meegemaakt. Levin overleefde ternauwernood de Holocaust en verhuisde na de oorlog naar Israël. 

De herinneringen van Levin staan in deze installatie centraal. Met archiefmateriaal, brieven, multimedia en recente familieportretten, brengt Herman een ode aan Levin en de kracht waarmee zij na de oorlog de draad van haar leven weer op wist te pakken.

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum (JHM), Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

This site is also available in English.