Gil & Moti

Forget & Remember

5 juni - 28 november 2021

Van 5 juni tot en met 28 november 2021 te zien in het Joods Historisch Museum: Forget & Remember van het uitzonderlijke kunstenaarsduo Gil & Moti. Deze tentoonstelling, waarin hun familiegeschiedenissen centraal staan, ontwikkelden ze speciaal voor het JHM. Aan de hand van de verhalen van Gils vader en Moti’s moeder onderzoeken de kunstenaars de relatie tussen persoonlijke, subjectieve herinneringen en het collectieve geheugen. 

De tentoonstelling
In Forget & Remember wordt de bezoeker meegenomen in de verhalen van én over de hoofdrolspelers van de tentoonstelling: Gils vader en Moti’s moeder. De tentoonstelling is opgebouwd rond hun zeer verschillende verzamelingen: de vader van Gil heeft een collectie van alledaagse objecten die hij zelf gebruikt of op straat gevonden heeft. De verzameling van Moti's moeder bestaat uit schilderijen van beroemde Israëlische immigrantenkunstenaars uit de periode 1930-1970.

Gil & Moti ontwikkelen voor de tentoonstelling een speciale audiotour die de persoonlijke inhoud van hun eigen joodse familieachtergrond en migratiegeschiedenis verbindt met hedendaagse Israëlische thema’s. Ze experimenteren hiermee met de presentatiemethoden van historische musea. Ook maken zij een serie video’s, waarin intieme videogesprekken tussen de kunstenaars en hun ouders worden getoond.

De kunstenaars
Gil Nader (1968, Rishon Lezion) en Moti Porat (1971, Ramat Gan) komen uit Israël en wonen sinds 1998 in Rotterdam, waar ze aan het Piet Zwart Instituut studeerden. Naast een liefdesstel vormen ze ook het artistieke duo Gil & Moti, dat zoveel mogelijk als één entiteit leeft: ze kleden zich identiek en delen één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon. In 2001 zijn Gil & Moti in Rotterdam getrouwd als onderdeel van hun kunstproject The Gil & Moti Wedding Project. Voor hun project The Dutch Volunteers gaven de kunstenaars in 2013 hun Israëlische nationaliteit op en namen ze de Nederlandse aan. Het kunstenaarsduo staat bekend om hun totaalinstallaties: thematische multimediale tentoonstellingen waar vaak jarenlang onderzoek aan voorafgaat. Hun werk is persoonlijk en gaat over identiteit en de rol van het individu binnen de samenleving. 

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het JHM is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET  

 


 

This site is also available in English.