Gil & Moti

Forget & Remember

5 juni - 28 november 2021

Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wie gingen je voor en waar kwamen zij weer vandaan? En heeft dat invloed op wie en waar je nu bent? In Forget & Remember onderzoekt kunstenaarsduo Gil & Moti dit soort vragen aan de hand van hun eigen familiegeschiedenissen. Let op: bij deze tentoonstelling hoort een audiotour. Neem alsjeblieft een eigen koptelefoon mee of schaf een koptelefoon aan in het museum.

Bijzondere verzamelingen
In Forget & Remember nemen Gil & Moti je mee langs de verhalen van én over de hoofdrolspelers van de tentoonstelling: Gils vader Yitzhak en Moti’s moeder Naomi en hun zeer verschillende verzamelingen. De vader van Gil heeft een collectie alledaagse objecten die hij zelf gebruikt of op straat gevonden heeft. De verzameling van Moti's moeder bestaat uit schilderijen van beroemde Israëlische immigrantenkunstenaars uit de periode 1930-1970.
Via persoonlijke verhalen bij deze verzamelingen, de achtergrond en migratiegeschiedenis van hun joods-Israëlische families, portretteren ze de complexiteit van hun eigen identiteit en van hun geboorteland Israël. 
Één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon
Gil Nader en Moti Porat komen uit Israël maar wonen sinds 1998 in Rotterdam. Naast een echtpaar vormen ze ook het artistieke duo Gil & Moti, dat zoveel mogelijk als één entiteit leeft: ze kleden zich identiek en delen één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon. In hun werk stellen ze zichzelf centraal, hun leven is een constante performance. Daarin gaan ze vaak relaties aan met mensen met een andere culturele achtergrond. Zo onderzoeken ze wat identiteit is en hoe individualiteit gevormd wordt.

Intieme gesprekken
Gil & Moti maakten voor de tentoonstelling een audiotour met verhalen over hun ouders en objecten uit hun verzamelingen. In een serie video’s zie je intieme gesprekken tussen de kunstenaars en hun ouders. Ook duiken ze telkens op in de vorm van geschilderde schaduwen die de collecties van Yitzhak en Naomi presenteren. Hoewel de silhouetten onmiskenbaar die van Gil & Moti zijn, lijken ze ook de gaten in het geheugen en de spoken uit het verleden van hun ouders te representeren. Wat herinneren hun ouders zich nog en wat zijn ze, vrijwillig of niet, vergeten?

Spreekuren
Gil & Moti gaan ook graag met jou in gesprek. Bezoekers worden uitgenodigd zelf een erfstuk mee te nemen en de verhalen over familieachtergrond daaromheen samen met hen tot leven te brengen. Bekijk de komende spreekuren hieronder:
Spreekuur op 8 juli
Spreekuur op 19 augustus
Spreekuur op 2 september
Spreekuur op 11 november

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het museum is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP JE TICKET  

This site is also available in English.