Charlotte Salomon. Leven? of Theater?
Het Joods Historisch Museum markeert het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater?
Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.
Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Historisch Museum. De afgelopen decennia reisden delen van het werk langs musea wereldwijd. Salomons levenswerk heeft altijd intense reacties opgeroepen bij het publiek en inspireerde kunstenaars, filmers, schrijvers en choreografen tot eigen creaties. Het Joods Historisch Museum zal nu voor het eerst het werk in zijn totaal – ruim 800 gouaches – tonen.
Interview ouders Charlotte Salomon
Albert Salomon en Paula Salomon-Lindberg, vader en stiefmoeder van Charlotte Salomon, worden in 1963 geïnterviewd door Georg Stefan Troller voor het ‘Pariser Journal’ (WDR). Bekijk hieronder een fragment uit dit interview.
Documentaire
In 2012 verscheen een documentaire van Frans Weisz over het leven van de jonge kunstenares. Bekijk de documentaire hier.
Leben? oder Theater? online
Het complete werk is nu online te bekijken, voorzien van de bijbehorende transparante tekstbladen, de muziek, alle teksten, en relaties tussen de gouaches. Niet in de tentoonstelling maar wel online zijn nu ook de ongenummerde (vaak afgekeurde) gouaches te bekijken. Behalve het werk zelf vindt u hier achtergrondinformatie over leven en werk van Charlotte Salomon.
Locatie
De tentoonstelling is van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018 te zien in het Joods Historisch Museum.
Toegang
Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.
Onderwijs/groepsbezoek
Neem vooraf contact op met de afdeling Sales & Evenementen om te reserveren voor groepen.
Speciaal voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is begeleidend materiaal beschikbaar, aansluitend bij de vakken Frans, Duits, geschiedenis, ckv, kunst/beeldende vorming en tekenen. Lees meer
Rondleidingen
U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 10 personen bestaan.
Boek een rondleiding
Sponsoren
BankGiroLoterij - Maror - Mondriaan Fonds - Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag - Edli Foundation - Stichting Charlotte Salomon - Stichting Maatschappij tot Nut der Israëlieten in Nederland -SALOMON DE JONG Stichting - P.W. Janssen’s Friesche Stichting - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum
Hoofdfoto: Charlotte Salomon, Gouache uit Leven? of Theater?, 1940-1942 © Stichting Charlotte Salomon