Spaarnelaan 25

4 mei 13.30 en 15.30 uur

Guido Wallagh vertelt samen met de huidige bewoners van Spaarnelaan 25 over het gezin van zijn grootmoeder Selma Chapon dat hier woonde. Haar tante Rebecka Bloemendal-Zilverberg kwam er wekelijks met haar zoons op bezoek. Van de, via hun moeders, tradities en passies, nauw verbonden gezinnen Chapon en Bloemendal overleven alleen Selma en Jules Chapon en hun neef Philip Bloemendal, de latere stem van het Polygoon journaal, de oorlog. 

Selma Chapon wordt op 29 mei 1912 geboren in Haarlem als derde kind van Barend Chapon en Mietje Zilverberg. Ze danst als twintiger in politiek geëngageerde balletgroepen. Haar vader Barend is een drijvende kracht binnen de gemeenschap van Haarlem en Heemstede. Zo is Barend direct na de Eerste Wereldoorlog de initiator van de eerste Nederlandse ‘tuinwijk’ voor leden van de middenklasse. In de mooie biografie die Wim de Wagt over hem schreef - Barend Chapon: jood en Europeaan - blijkt goed hoeveel vruchtbare nevenactiviteiten hij ontplooide en hoe vernieuwend hij over de wereld om hem heen dacht. Hij kwam uit een orthodox gezin, maar streefde naar modernisering van het georganiseerde Joodse leven. Hij was o.a. voorzitter van de Nederlands Israëlitische Gemeente Haarlem en van het Nederlands Israëlitisch Joles Ziekenhuis. Ook ijverde hij voor voorzieningen voor alle Haarlemmers, zoals een achter het provinciehuis gelegen zwembad, dat na de oorlog afgebroken is. 

Als op 30 januari 1943 een Duitse officier in Haarlem wordt doodgeschoten, worden als represaille 100 mannen uit de regio gevangen genomen. Negentig worden naar de doorgangskampen in Vught en Westerbork overgebracht. Tien worden op 2 februari in Bloemendaal geëxecuteerd - Barend Chapon is één van hen. Als men de rest van het gezin op 3 februari probeert te arresteren, weten de zoons en neef Philip via het dak en de binnentuin te ontkomen. Hans loopt echter terug om zijn moeder en twee zussen niet alleen te laten; niet meer dan 9 dagen later worden zij alle vier vermoord in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar ook de moeder en broer van Philip vermoord zijn. 

This site is also available in English.