Gedichten uit Bergen-Belsen | Een selectie van elf gedichten van Felix Oestreicher uit zijn kampdagboek

Archief
tot 20 september

Een selectie van elf gedichten van Felix Oestreicher uit zijn kampdagboek, bijgehouden van november 1943 tot mei 1945 in doorgangskamp Westerbork en concentratiekamp Bergen-Belsen.

In 1938 vlucht de Joodse arts Felix Oestreicher (1894- 1945) voor de dreiging vanuit nazi-Duitsland met zijn gezin uit Karlsbad (thans Karlovy Vary, Tsjechië) naar Amsterdam, waar zijn twee zusters Lisbeth en Maria reeds wonen en werken. De ouders van zijn echtgenote Gerda Laqueur wonen al sinds 1922 in Amsterdam, waar Felix zijn vrouw in 1929 heeft leren kennen. Op 1 november 1943 wordt het gezin Oestreicher - vader, moeder, de dochtertjes Beate en Maria, en de moeder van Felix - gedeporteerd naar kamp Westerbork en vervolgens naar kamp Bergen-Belsen. Dochter Helly is ziek en blijft achter in ‘De Joodse Invalide’ in Amsterdam. Leden van de ondergrondse brengen haar in veiligheid.

In Westerbork, Bergen-Belsen en in ‘het Verloren Transport’ houdt Felix Oestreicher zijn dagboek bij. De moeder van Felix Oestreicher overlijdt nog in Bergen-Belsen. Op 25 april 1945 wordt in Tröbitz (Duitsland) de trein met het gezin Oestreicher door de Russen bevrijd. Felix en Gerda Oestreicher overlijden kort na hun bevrijding aan vlektyfus.

Beate en Maria (10 en 9 jaar oud) komen eind juni terug bij hun grootouders Laqueur in Amsterdam met in hun bagage het dagboek van hun vader Felix Oestreicher. De twee zusters van Felix Oestreicher, Lisbeth (textielkunstenares) en Maria (de fotografe Maria Austria), overleven de oorlog, evenals Helly, die op de boerderij van de familie Braakhekke in het Gelderse Gorssel ondergedoken was.

Deze presentatie is gemaakt in het kader van de tentoonstelling Maria Austria. Leven voor de fotografie in het Joods Museum van 26 januari tot en met 2 september 2018. Een groot deel van de familiefoto’s bij deze gedichten zijn gemaakt door Maria Austria. Publicaties: Naderhand/Nachher en Naderhand/Afterward, 2013, AFdH Publishers.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.