Maria Austria. Leven voor de fotografie

26 januari tot en met 2 september 2018

Tot en met 2 september 2018 is in het Joods Historisch Museum een tentoonstelling te zien over de bekende Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria (1915-1975). Hierin wordt voor het eerst haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975 in onderlinge samenhang getoond.

In eerdere exposities in 1989 en 2001 toonde het museum de vernieuwende en spraakmakende theaterfotografie van Austria en foto’s van de wederopbouw. Nu wordt een vollediger beeld van haar fotografie gepresenteerd, met veel onbekend en herontdekt werk, waaronder portretten en reportagefotografie. Zeer indrukwekkend is een serie van 150 foto’s van het Achterhuis, in 1954 gemaakt in opdracht van Otto Frank. Dit nieuwe overzicht van het werk van Maria Austria is gebaseerd op onderzoek van Martien Frijns, AFdH-uitgever. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een zeer omvangrijke biografische schets van haar leven en werk.

Tijdens deze tentoonstelling is er vanaf 12 maart ook een presentatie te zien in de Studio Nationaal Holocaust Museum i.o. , waarin elf gedichten uit het kampdagboek van Felix Oestreicher worden getoond.

Locatie

De tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum.

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

Rondleiding

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. Neem contact op met de afdeling Sales & Evenementen via telefoonnummer (020) 5 310 380. Wij zijn van maandag t/m vrijdag te bereiken van 13.00 tot 17.00 uur.

Met dank aan

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Martien Frijns, het Maria Austria Instituut (MAI) te Amsterdam en Helly Oestreicher. Het MAI bewaart, beheert en exploiteert het archief van Maria Austria en van vele andere bekende fotografen.

MAI

Hoofdfoto: Henk Jonker ©Maria Austria Instituut

This site is also available in English.