Eli Content | So much I gazed on beauty

Archief
tot 30 augustus

Tot en met 30 augustus 2020 toont het Joods Museum een eerbetoon aan Eli Content, een van de belangrijkste hedendaagse Joodse kunstenaars van Nederland. In overzichtstentoonstelling Eli Content. So much I gazed on beauty zullen de hoogtepunten uit zijn eigenzinnige oeuvre van de afgelopen veertig jaar te zien zijn.

De tentoonstelling toont ruim 90 werken, waaronder schilderijen, tekeningen, kunstenaarsboeken en installaties. In zijn beginjaren maakte de artistieke veelvraat Content vooral abstracte, sobere en minimalistische werken. In de loop der tijd werd zijn werk steeds figuratiever en kleurrijker. Eerst met verwijzingen naar de natuur en motieven van bladeren en dieren, later volgden menselijke figuren en recent ook portretten. De kunst die hij tegenwoordig maakt is opvallend direct en levenslustig.

Jodendom als inspiratie
Joods-zijn betekent veel voor Content. Hij laat zich vaak inspireren door het scheppingsverhaal en het jodendom, maar eigentijdse zaken als striptekeningen, plastic speelgoed en medische handboeken kunnen hem evengoed inspireren. In de tentoonstelling is zijn voortdurende drang tot vernieuwing duidelijk zichtbaar.

Droombos op zolder
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling maakte hij voor de zolder van het Kindermuseum een ‘Droombos’. Voor dit bos vol vreemde en clowneske figuren liet hij zich inspireren door de grote wandschilderingen die Chagall maakte voor het Joods theater in Moskou. Van november 2019 tot maart 2021 kunnen kinderen in het atelier aan de slag om zelf droomfiguren te maken. Het Droombos is een installatie gemaakt van afvalkarton en dus kwetsbaar. Bezoekers wordt gevraagd hier rekening mee te houden. Het Droombos is daarom niet toegankelijk voor groepen.

Over Eli
Eli Content wordt wel de ‘huiskunstenaar’ van het Joods Museum wordt genoemd. Zijn werk is er al vaker tentoongesteld en het museum bezit een aantal belangrijke kunstwerken van zijn hand. Verder is zijn werk zowel in binnen- als buitenland te zien geweest, van het Stedelijk Museum en Museum Fodor in Amsterdam, tot het Jewish Museum in New York en de Barbican Art Gallery in Londen.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.