Chim (David Seymour) Legendarisch fotojournalist

Archief
tot 10 maart

Op dit moment is in het Joods Museum een grote overzichtstentoonstelling te zien van de Joodse Pools-Amerikaanse fotograaf David Seymour (1911-1956), ook bekend onder zijn naam Chim.

David Seymour was een van de grootste documentaire fotografen van de 20ste eeuw en samen met zijn vrienden Robert Capa en Henri Cartier-Bresson in 1947 grondlegger van het fotobureau Magnum Photos. Zijn fotografie bestrijkt een periode van bijna 25 jaar, van de vroege jaren dertig tot zijn plotselinge dood in 1956, en toont de meest heftige gebeurtenissen van die tijd: de grote vooroorlogse politieke demonstraties en stakingen in Frankrijk, de Spaanse Burgeroorlog, en de opbouw van het verwoeste Europa na de Tweede Wereldoorlog. Met name zijn foto’s van door de oorlog getraumatiseerde kinderen trokken destijds de aandacht. De bescheiden Seymour bleef lang in de schaduw van zijn beroemde vrienden en geniet weinig bekendheid bij het grote publiek. Deze verrassende en indrukwekkende tentoonstelling zal hier zeer zeker verandering in brengen. De tentoonstelling is samengesteld door het International Center of Photography in New York.

Podcast over het turbulente leven van Chim

Wat is een typische Chim-foto? Conservator Bernadette van Woerkom vertelt waar Chim (1911-1956) zijn camera op richtte in zijn korte carrière als fotojournalist en grondlegger van het fotobureau Magnum. Van het vooroorlogse Parijs, de Spaanse Burgeroorlog en de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog tot de beginjaren van de staat Israël en zijn reportage van de Suezcrisis, waarin hij zelf om het leven zou komen.

Mede mogelijk gemaakt door

Chim (David Seymour). Legendarisch fotojournalist is samengesteld door het lnternational Center of Photography in New York. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door The John and Anna Maria Phillips Foundation en National Endowment for the Arts.

BankGiro Loterij - Edli Foundation - The Foundation for the Jewish Historical Museum in Amsterdam, Inc. - Jonas Daniël Meijer Fonds - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.