Videogetuigenissen in het Joods Cultureel Kwartier

Artikel

De videogetuigenissen

Het Joods Cultureel Kwartier biedt toegang tot meer dan 60.000 videogetuigenissen. Naast getuigenissen uit onze eigen collectie, bieden wij ook toegang tot het Fortunoff Video Archive For Holocaust Testimonies en het volledige Visual History Archive van de USC Shoah Foundation.

Juist nu er steeds minder overlevenden zijn, neemt de relevantie van videogetuigenissen over de Holocaust toe. De getuigenissen leren ons iets over het verleden, maar geven ook inzicht over hedendaagse vraagstukken. De impact die videogetuigenissen hebben op kijkers, jong en oud, is daarom groot. Elk verhaal is uniek. Het zijn verhalen over vervolging, grote historische gebeurtenissen, kleine persoonlijke voorvallen, maar ook over de kracht van het (over)leven.

Kenniscentrum Hollandsche Schouwburg

De videogetuigenissen zijn te bekijken in de twee kenniscentra van het Joods Cultureel Kwartier. Dit kan in het kenniscentrum van het Joods Museum, maar nu ook in het nieuwe digitale Kenniscentrum in de Hollandsche Schouwburg. Dit nieuwe Kenniscentrum richt zich speciaal op digitale bronnen. Naast videogetuigenissen, is hier ook ruimte om je te verdiepen in de objecten die in het Nationaal Holocaustmuseum worden getoond. Ook zijn hier de volledige video's te bekijken die in de permanente tentoonstelling worden getoond. Daarnaast kan je in het digitale kenniscentrum terecht voor vragen over onderzoek naar je familiegeschiedenis of het gebruik van het Joods Monument.

De USC Shoah Foundation's Visual History Archive

Het Joods Cultureel Kwartier bood eerder al toegang tot de tweeduizend Nederlandse verhalen uit het Visual History Archive van de USC Shoah Foundation, maar sinds 2024 is het volledige archief met meer dan 56.000 videogetuigenissen toegankelijk in de kenniscentra van het Joods Cultureel Kwartier. Het Joods Cultureel Kwartier is de enige plek in Nederland waar het volledige videoarchief te bekijken is.

Het archief van de USC Shoah Foundation bevat interviews met overlevenden en getuigen van genocide en andere daden tegen de menselijkheid. De basis van het Visual History Archive zijn de tienduizenden interviews met Holocaustoverlevenden, die op initiatief van Stephen Spielberg tussen 1995 en 2000 zijn afgenomen. Spielberg financierde dit wereldwijde project met de royalty’s van zijn film Schindler’s List.

De interviews kennen een vast verloop en een vaste opzet. In elk interview is er ruimte voor het leven voor, tijdens en na de Holocaust. Aan het einde van ieder interview toont de geïnterviewde foto’s van zijn familie en komen huidige familieleden in beeld. Het interview is meestal thuis bij de overlevende opgenomen.

Met zo’n 1,99 miljoen zoekbare namen, 45 talen en verhalen uit 65 landen, is het archief sindsdien flink gegroeid. Naast getuigenissen over de Holocaust, vind je bijvoorbeeld ook getuigenissen over hedendaags antisemitisme, het geweld tegen de Rohingya, of de Rwandese, Bosnische, Armeense of Cambodjaanse genocide terug in het videoarchief. Dankzij een systeem waarin de besproken trefwoorden, namen en plaatsen aan elke videominuut worden gekoppeld, kunnen geïnteresseerden en onderzoekers heel gericht een deel van een interview opzoeken en bekijken. Voor de 2000 getuigenissen waar het Joods Cultureel Kwartier al eerder toegang tot bood, zijn er daarnaast ook samenvattingen beschikbaar.

Fortunoff Video Archive For Holocaust Testimonies

Sinds 2024 biedt het Joods Cultureel kwartier ook toegang tot het Fortunoff videoarchief. Dit videoarchief wordt beheerd door de Yale University Library en omvat meer dan 4400 videogetuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Het zijn verhalen van onderduikers, overlevenden, verzetsleden en bevrijders. De interviews zijn het resultaat van 36 verschillende interviewprojecten die de afgelopen drie decennia in Noord- en Zuid-Amerika, Israël en Europa hebben plaatsgevonden. Het archief biedt toegang tot 88 interviews van Nederlanders of mensen die in Nederland verbleven.

Eigen interviews

De eigen collectie aan interviews zijn natuurlijk ook te bekijken in het Kenniscentrum. Het Joods Cultureel Kwartier heeft een rijke collectie aan getuigenissen die zijn afgenomen in het kader van onderzoek of tentoonstellingen. Ook zijn de getuigenissen uit het programma NHm vertelt te raadplegen in het Kenniscentrum.

Praktische informatie

Individuele bezoekers kunnen het videoarchief bekijken in het Kenniscentrum van het Joods Museum en de Hollandsche Schouwburg. De interviews staan niet op internet en kunnen niet bij het Joods Cultureel Kwartier besteld worden. Voor vragen hierover kun je terecht bij ons Kenniscentrum.

Bij gebruik van informatie of citaten uit de interviews in publicaties is bronvermelding verplicht volgens onderstaand voorbeeld:
[Naam geïnterviewde], interview [nummer], Visual History Archive. USC Shoah Foundation Institute, [jaar van interview].
Gezien in Joods Museum, [datum].

Voor het gebruik van interviews uit het Fortunoff Video Archive For Holocaust Testimonies, dien je middels het Use & Permission formulier vooraf toestemming te vragen.