Miniatuur loofhut

Artikel

Deze soeka of loofhut werd rond 1890 gemaakt door de Amsterdamse behanger, stoffeerder en bekleder Jacob Messias. Messias maakte in zijn vrije tijd modellen en miniaturen en baarde in 1895 opzien met een model van de Portugese Synagoge in Amsterdam.

Na terugkomst van de collectie uit Duitsland werd deze loofhut ingeschreven als schenking van A.L. Sjouwerman. Hij had zijn soeka voor de oorlog in bruikleen gegeven bij het Joods Historisch Museum (nu Joods Museum). Sinds kort weten we dat het exemplaar van Sjouwerman in de oorlog is verdwenen. In 1937 bevonden zich in de collectie nog twee andere miniatuurloofhutten, één een schenking van D. Vieyra, de ander een bruikleen van J. Delmonte. Van wie van deze twee het exemplaar van Messias in de museumcollectie afkomstig is? Verder onderzoek zal dat misschien kunnen aantonen.

De zoekgeraakte loofhut van A.L. Sjouwerman werd in 1927 geëxposeerd tijdens een tentoonstelling over het loofhuttenfeest (Soekot), georganiseerd door het Genootschap voor de Joodsche Wetenschap in Nederland. De tentoonstelling vond plaats in de torenkamer van De Waag op de Nieuwmarkt waar het Amsterdams Historisch Museum gevestigd was. Kort daarna volgden hier meer tentoonstellingen over Joods leven in Amsterdam. Het succes daarvan leidde in 1930 tot de oprichting van het Joods Historisch Museum.

(L) Detail van een foto van de tentoonstelling in De Waag uit De Vrijdagavond van 1 april 1927 (p. 8) met de loofhut van A. L. Sjouwerman.

(R) Foto van de loofhut van A.L. Sjouwerman op de tentoonstelling in De Waag (collectie Stadsarchief Amsterdam)