Joods Berlijn Podcast - De jonge jaren

Podcast

In deze eerste aflevering van Joods Berlijn spreekt podcastmaker Maarten Westerveen met o.a. Irene Zwiep over de komst van de eerste Joden naar Berlijn in de 18e eeuw, tot en met het begin van de opkomst van het fascisme in de 20e eeuw.De Joodse gemeenschap van Berlijn is de snelstgroeiende ter wereld. Wat beweegt Joden om naar de plek te trekken waar de Holocaust werd gepland en uitgevoerd?

Het verhaal van Joden en Berlijn begint in de 18e eeuw. In deze podcast van het Joods Museum gaat Maarten Westerveen op zoek naar deze geschiedenis. In vier afleveringen bespreekt hij met verschillende experts de komst van de eerste Joden naar Berlijn; de opkomst van Hitler en de Tweede Wereldoorlog; de bouw en val van de Berlijnse Muur en het hedendaagse Berlijn.

Deze podcast is gemaakt bij de tentoonstelling Zerheilt - Fotofragmenten van Berlijn die te zien was in het Joods Museum van 23 september 2022 tot 3 maart 2023. De Franse fotograaf Frédéric Brenner onderzocht drie jaar lang het hedendaagse Joodse leven in Berlijn. De foto's tonen de diversiteit van de Joodse gemeenschap in de Duitse hoofdstad en de complexiteit van de Duits-Joodse geschiedenis.