Jong en Joods

Artikel

Drie korte films van Joodse jongeren in Nederland geven een indruk hoe het vandaag de dag is om jong en Joods te zijn in Nederland.

Een dag uit mijn leven - Joël Boosman

Joël Boosman studeert Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam. Zijn beide ouders zijn Joods en hij dus ook. Hij is religieus opgevoed en jodendom is (een belangrijk deel van) zijn leven. In deze documentaire laat hij zien hoe hij de Joodse voorschriften verenigt met zijn dagelijks leven, en hoe hij dat ervaart.

Reis naar het verleden - Natascha van Weezel

Natascha van Weezel zit in het derde jaar van de opleiding scenario aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Daarnaast geef zij les als peer educator aan vmbo-scholieren over de Tweede Wereldoorlog en het Midden-Oostenconflict. Haar ouders zijn allebei Joods en zolang ze zich kan herinneren vieren ze thuis enkele Joodse feestdagen. Toch is ze niet religieus. Ze zou zichzelf als 'culturele Jood' willen omschrijven.

Vier generaties chazanoet - Daniël ten Brink

Daniel ten Brink studeert na twee jaar Europese Studies en de vooropleiding Klassieke Zang aan het conservatorium, nu aan de opleiding Sportmarketing (HES) in Amsterdam. Zijn familie is actief in de Liberaal Joodse Gemeente (LJG). Daniel werkt als jongerenwerker bij de LJG en als chazan, voorzanger in de synagoge. Hij viert de sjabbat en de Joodse feestdagen, gaat regelmatig naar sjoel (synagoge) en is zich elke dag bewust van zijn Joodse identiteit. In de film is te zien dat het chazanoet (geheel van synagogale melodieën) nu door hem wordt voortgezet, waarmee hij in de voetsporen van zijn voorvaderen treedt.