Grootmoeders Hamansoren 2.0

Artikel

​Bij Poeriem (Lotenfeest) horen Kiesjeliesj oftewel, Hamansoren. Mirjam van Emden, Hoofd Educatie bij het Joods Cultureel Kwartier, heeft een oplossing voor de zeer bewerkelijke Hamansoren– een lekkernij die elk jaar voor Poeriem wordt gemaakt. Hieronder haar verhaal.

Hamansoren van oma
‘Een pond bloem, 5 geklopte eieren, een half kopje lauw water, 5 gram zout en poedersuiker’. Aldus mijn oma’s ingrediënten voor kiesjeliesj ofwel Hamansoren. Ze zijn typisch Nederlands, waarschijnlijk van Spaans-Portugese oorsprong, maar met een Jiddisje naam, die is afgeleid van ‘kichelech’, koekjes. Volgens het recept van Bea Polak – auteur van onder andere het kookboek ‘Recepten uit de Joodse Keuken’ - maak je van het deeg ballen en laat je ze een uurtje liggen. Vervolgens rol je iedere bol papierdun uit en maak je er ruiten van, die je daarna frituurt.

Uren werk
Toen ik mijn moeder om haar recept vroeg schreef ze erbij: ‘Ik maak het met minder bloem en eieren. Zoveel werk!!’ En dat is precies wat ik me herinner. Een zwoegende moeder met deegroller om de plakjes zo dun uit te rollen dat je er de krant door kon lezen. Overal de uitgerolde plakjes, efficiënt opgehangen over spijlen van het afdruiprek, zoals haar moeder het ook deed. En frituurlucht. Jaar in jaar uit.

Gebruik filodeeg
Het resultaat van al het rollen is heerlijk! Veel lekkerder dan die vette, dikke hompen van de koosjere bakker. Maar ik waag me niet aan uren rolwerk. Mijn oplossing voor makkelijke, dunne kiesjeliesj met diezelfde smaak: gebruik filodeeg!’. Een kind kan de was doen! Ik noem het ‘fiesjeliesj’.

Recept voor fiesjeliesj
Ingrediënten voor 30 ‘oren’
De helft van een pak filodeeg van 225 gram
Zonnebloemolie om in te frituren
Poedersuiker

Bereiding
⦁ Snijd het filodeeg in kleinere stukken van zo’n 10 bij 10 cm. (Snijd het in de bevroren nog opgevouwen staat voor extra efficiëntie.)
⦁ Bak deze in de olie.
⦁ Neem ze met een schuimspaan eruit. Laat ze uitlekken.
⦁ Bewaar ze in een trommel.
⦁ Serveer ze bestrooid met poedersuiker​​