Broodmes van de familie From

Artikel

Dit broodmes met zilveren handvat was eigendom van Jakob From en zijn vrouw Johanna From-Kropveld. Het echtpaar had een kruidenierswinkel in Ter Apel en woonde daar met hun kinderen Jette, Roosje, Simon en Adolf. De familie From gebruikte het mes om brood te snijden op sjabbat en feestdagen.

In 1942 gaf Jakob het broodmes en enkele andere voorwerpen in bewaring bij wagenmaker Jan Ananias in Ter Apel. Zijn nabestaanden brachten het broodmes in 2012 naar het Joods Historisch Museum (nu Joods Museum) waar het sinds 2019 wordt tentoongesteld. Kort daarop meldden nabestaanden van de familie From zich met een restitutieverzoek. Het mes is in 2021 aan de familie teruggegeven waarbij werd bepaald dat het als bruikleen in het museum blijft ter nagedachtenis aan de familie From.

Jakob, Johanna en hun jongste zoon zijn in de loop van 1942 gedeporteerd naar Westerbork en werden in Auschwitz vermoord. Simon sterft in een werkkamp in Polen en Roosje en Jette werden met hun gezinnen in Sobibor omgebracht.

Het middelste pand achter de kastanjeboom is de winkel van Jakob From, rond 1935.

Simon (links) en Adolf From, gefotografeerd in Ter Apel op 4 oktober 1941.

Advertentie van From in het Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland van 14 juli 1933.