Amsterdam: Plaquette van de Crèche

Artikel

In de crèche aan de Plantage Middenlaan bracht men de baby's onder van ouders die in de tegenoverliggende Hollandsche Schouwburg zaten te wachten op transport naar het concentratiekamp. Directrice van de crèche was Henriëtte Pimentel. Met de Duits-Joodse emigrant Walter Süskind en de Amsterdamse econoom Felix Halverstad ontwikkelde zij een systeem om kinderen via de crèche te laten onderduiken.

Süskind en Halverstad, werkzaam voor de Joodse Raad in de Schouwburg, zorgden ervoor dat kinderen daar niet werden ingeschreven of verwijderden hun namen uit de administratie. Via de tuin van de crèche werden de kinderen naar de Hervormde kweekschool gebracht, vanwaar vrouwen en jonge meisjes de kinderen naar buiten smokkelden in rugzakken, wasmanden en melkbussen en ze per tram en trein vervoerden naar Limburg en Friesland.

Ongeveer zeshonderd kinderen werden zo gered. Op een bronzen plaquette bij de huidige IVKO-school aan de Plantage Middenlaan 31-33 staat: 'Aan allen die tijdens de Duitse bezetting hebben geholpen Joodse kinderen voor deportatie te behoeden. 1940-1945.'

Plaquette van de Crèche

Plaquette van de Crèche