Amsterdam: Huis De Pinto

Artikel

Het De Pintohuis in de Sint Antoniebreestraat 69 is genoemd naar de familie de Pinto, een rijke Portugees-Joodse koopmansfamilie. In 1651 kocht Isaäc de Pinto het pand van Jan Janszoon Carel, een der oprichters van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Zijn zoon David Emanuel de Pinto liet het huis in 1686 ingrijpend verbouwen en gaf het de imposante voorgevel in de stijl van het Hollandse classicisme. Het pand bleef tot in de 19e eeuw familiebezit. Daarna raakte het in verval. Begin jaren zeventig van de 20e eeuw dreigde het pand te worden gesloopt. De Dienst Publieke Werken had zijn zinnen gezet op kantoren en hotels in de Nieuwmarktbuurt en een vierbaansweg in de Sint Antoniebreestraat. Maar de Stichting De Pinto wist het pand te behouden en liet het in 1975 restaureren. Daardoor bleef de historische rooilijn in stand en kwamen er na de metroaanleg weer huizen te staan.

Het pand heeft lang dienst gedaan als Openbare Bilbiotheek. Tegenwoordig is er het cultureel-literair centum Huis de Pinto in gevestigd.

Opvallend in het gebouw zijn de fraaie plafondschilderingen en de oude schoorsteenmantel.