Terugblikken en vooruitkijken
Hoogtepunten uit 2023
Vooruitkijken naar 2024
Opening Nationaal Holocaustmuseum
Iris Hassid - A Place of Our Own
24 juni 2022 - 29 januari 2023
In de tentoonstelling A Place of Our Own stonden de levens centraal van vier studentes in Tel Aviv, allen Palestijns én Israëlisch staatsburger.
De Israëlische fotograaf Iris Hassid (1965) fotografeerde de vier vrouwen sinds 2014 en sprak met hen over hun ambities, vriendschappen, families en politiek-maatschappelijke betrokkenheid.
Frédéric Brenner Zerheilt - Fotofragmenten van Berlijn
23 september 2022 - 5 maart 2023
Tussen 2016 en 2019 onderzocht de Franse fotograaf Frédéric Brenner het hedendaagse Joodse leven in Berlijn. Hij fotografeerde uiteenlopende personen die van de Duitse hoofdstad hun thuis hebben gemaakt of op doorreis waren.
In de tentoonstelling kwam de diversiteit van Joods leven in Berlijn aan bod, net als de complexiteit van de Duits-Joodse geschiedenis.
Eden en de Gulden Regel
In het Joods Museum junior is tot en met oktober Eden en de Gulden Regel te zien, een virtueel avontuur over de belangrijke leefregel 'wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet'. De VR-bril die jong en oud op kunnen zetten brengt je in andere werelden.
Aan het eind van het jaar wordt deze ervaring omgezet in een Augmented Reality-ervaring. Met behulp van IPads gaan kinderen op interactieve wijze op zoek naar de Gulden Regel. Voor het museum een kans om kinderen te inspireren deze leefregel toe te passen in hun eigen leven.
Ik Joods!?
17 februari - 24 september 2023
In Ik, Joods?! waren dagboeken, brieven, reisverslagen en columns te zien. Joden en niet-Joden uit de huidige wereld van media, politiek en cultuur delen in video-interviews hun gedachten over de historische documenten in de tentoonstelling. Wat raakt hen, wat herkennen ze? En kunnen zij iets zeggen over hun eigen identiteit?
In de video's geven Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje antwoord op deze vragen
Nieuwe kansen, nieuwe kunst
31 maart - 3 september 2023
Wat hebben Theater Tuschinski, de Bijenkorf en de synagoge aan het Jacob Obrechtplein met elkaar gemeen? Dit en meer kon je ontdekken over de rol die Joden tussen 1880 en 1940 speelden in de ontwikkeling van toen populaire nieuwe kunst- en architectuurstijlen in Nederland, zoals art nouveau, Amsterdamse School en art deco.
Joden grepen deze 'nieuwe kunsten' aan om in de samenleving mee te doen, op te klimmen en de eigen Joodse identiteit te benadrukken.
Sol LeWitt
30 oktober 2023 - 31 maart 2024
'Het idee, zelfs als het niet uitgevoerd wordt, is net zoveel kunst als een tot stand gebracht werk', schreef de Amerikaans-Joodse kunstenaar Sol LeWit (1928-2007). Hij was daarmee grondlegger van de conceptuele kunst en minimal art.
De metershoge wall drawings die in de tentoonstelling van zijn werk te zien zijn, zijn tot stand gekomen in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.
LeWitts Joodse achtergrond is relatief onbekend; hij ontwierp onder meer een synagoge. Ook had hij een bijzondere band met Nederland: hij was bevriend met Nederlandse kunstenaars en verzamelaars, en werkte hier samen met galeries en musea.
Onze plannen voor 2024
Nationaal Holocaustmuseum
Opening 10 maart 2024
De verbouwing van het Nationaal Holocaustmuseum en de Hollandsche Schouwburg is bijna klaar. Op dit moment wordt de vaste tentoonstelling ingericht en in maart 2024 verwachten wij onze Vrienden in het nieuwe museum te kunnen ontvangen tijdens een exclusieve preview, alvorens het gebouw op 11 maart geopend wordt voor het publiek.
In de eerste maanden na de opening is de fototentoonstelling Achter de schermen te zien. Deze biedt de bezoeker een kijkje in het proces van de totstandkoming van het Nationaal Holocaustmuseum. Het beeldverslag bestaat uit een reportagegedeelte, een portretserie en beelden uit de eerste ontwikkelfase van het museum.
Beroofd
24 mei 2024 - 27 oktober 2024
In 2024 organiseren het Joods Cultureel Kwartier en het Rijksmuseum Beroofd, een groot museaal project over door de nazi's geroofd cultuurgoed van Joodse eigenaren in Nederland, gericht op kunst en Judaïca.
We nodigen onze bezoekers uit te ontdekken wat de emotionele impact is van deze roof als onderdeel van het proces van ontmenselijking van Joden en hoe dit onrecht en deze emoties tot op de dag van vandaag resoneren in de volgende generaties. De tentoonstelling is te zien in het Joods Museum en in het Nationaal Holocaustmuseum.
Charlotte Salomon in Close-Up
21 juli - 19 november 2024
Het Joods Museum verandert gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in Close-Up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943).
De Berlijnse kunstacademiestudente maakte dit multimediale kunstwerk over haar leven, dat uit honderden gouaches bestaat, toen zij als Joodse vluchtelinge in Zuid-Frankrijk verbleef.
Deze tentoonstelling opende in 2020, maar was niet te zien door de Covid-lockdowns.