Tentoonstelling

Selamat Sjabbat: De onbekende geschiedenis van joden in Nederlands-Indië

13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015

 

Selamat Sjabbat

Het Joods Historisch Museum organiseert dit jaar een tentoonstelling waarin het onderbelichte verhaal verteld wordt van de joden in Nederlands-Indië. De expositie neemt de bezoeker mee naar het einde van de negentiende eeuw, de koloniale tijd, de oorlog in de Pacific en de naoorlogse situatie. Unieke historische objecten, foto's en interviews onthullen ontroerende verhalen. Het hedendaagse joodse leven in Indonesië is begin 2014 gefotografeerd door Pauline Prior.

Het is voor het eerst dat er in een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan het joodse leven in Nederlands-Indië en Indonesië, een relatief onbekend deel van de Nederlandse en joodse geschiedenis. Na de oorlog werden de Indische herinneringen overschaduwd door de Sjoa. De afgelopen decennia neemt de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog in de Pacific toe. Het leven in het Solo- en Boemiekamp vastgelegd in een geborduurd boek door Rachel Cohen, 1944-1945. Collectie Odeed en Nili Cohen

Het aantal joden in de voormalige kolonie Nederlands-Indië is altijd beperkt gebleven. De joden kwamen uit verschillende landen. De Nederlandse joden, de grootste groep, woonden verspreid over de hele Indische archipel, met name op Java, Sumatra en Celebes (Sulawesi). Joden afkomstig uit Irak, ook wel 'Bagdad-joden' genoemd, woonden vooral in Soerabaja en vormden daar een hechte gemeenschap. Ook joden uit Midden- en Oost-Europa vestigden zich in Indië. Later kwamen daar enkele honderden vluchtelingen bij, uit o.a. Duitsland, Oostenrijk en Palestina. De reden om naar Indië te gaan was voor zowel joden als niet-joden vaak dezelfde: de carrièremogelijkheden die de kolonie bood in een tijd dat de banen in Europa schaars waren.

Boven op de heuvel bij Manado op Sulawesi staat een negentien meter hoge zevenarmige kandelaar (menora). Foto: Pauline Prior, 2014In Selamat Sjabbat (Maleis-Hebreeuws voor de wens 'vredige sjabbat') is aandacht voor onderwerpen als het familie- en religieuze leven, de Japanse overheersing en de interneringskampen. Verschillende memorabilia uit de Japanse interneringskampen, waaronder een geborduurd boek waarin een moeder het dagelijkse leven in het kamp voor haar zoontje vastlegde, zijn te zien. Ook de Bersiap-periode (het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd) en joodse dienstplichtigen die na de oorlog naar Indië werden gestuurd komen aan bod.

Vandaag de dag is het jodendom geen erkende godsdienst in het overwegend islamitische Indonesië. Er zijn dan ook maar weinig joden die hun godsdienst openlijk kunnen belijden. Fotograaf Pauline Prior, die al vaker foto's in opdracht van het Joods Historisch Museum maakte, is het gelukt om begin 2014 beelden te maken van het joodse leven in Indonesië anno nu.

Plan uw bezoek:

Openingstijden  Toegangsprijs
Locatie & route Koop uw ticket online

 

Bar Mitswa en gasten - zowel Europese als Iraakse joden- voor het huis van de familie Mussry, Soerabaja, ca. 1932. Collectie Eli DwekRondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee door de tentoonstelling en kunnen de voorwerpen van context voorzien, en natuurlijk uw specifieke interesses en vragen beantwoorden. Een rondleiding van één uur kost €70,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 20Misjpogepersonen bestaan. Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen: service@jhm.nl of 020-5310380.

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling brengt het tijdschrift Misjpoge, het kwartaal blad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, een themanummer uit over joden in Nederlands-Indië. De uitgave is gemaakt in samenwerking met het JHM en het Menasseh ben Israel Instituut. De uitgave is verkrijgbaar bij de museumshop en kost €7,50.

Opening tentoonstelling 12 oktober

Lees hier de toespraak van Philip Van Tijn, lid van de Raad van Toezicht van het Joods Historisch Museum, welke hij gaf op de opening van deze tentoonstelling.

This site is also available in English.