Presentatie

Rebirth

5 oktober 2018 t/m 16 december 2018

Rebirth (wedergeboorte)

De Israëlische kunstenaar Eitan Pimentel (1954) vond in 2014 een kartonnen doos met dagboeken en schriften van zijn vader Emil Pimentel met honderden gedichten, geschreven in het Nederlands. Hij gebruikte de gedichten voor zijn serie Rebirth (wedergeboorte), met als thema ‘oude herinneringen achterlaten en ruimte maken voor nieuwe herinneringen’.

De jonge staat Israël presenteerde zijn identiteit, onder meer met foto’s van personen die de ‘nieuwe bevolking’ van het land symboliseerden. Wie die mensen op de foto’s waren, was niet van belang voor het doel dat de foto’s dienden. Maar wie waren die afgebeelde ‘figuranten’? Waar kwamen ze vandaan? Welke herinneringen droegen ze met zich mee en wat waren hun dromen voor de toekomst?

In dit werk combineerde de kunstenaar gedichten die zijn vader Emil Pimentel schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met foto’s die gemaakt zijn ter promotie van de staat Israël waarop hij zelf als kind figureerde. Op deze manier maakte hij een ‘nieuw familiealbum’: het oude bestaan op de ene plek hield op en een nieuw leven werd elders opgebouwd.

Op alle foto’s staat de kunstenaar zelf, als kleine jongen. Zijn voornaam, Eitan, betekent in het Hebreeuws ‘sterk, blijvend, voortdurend’ en ‘verbindt’ in dit werk de tekst met de foto’s, het verleden met de toekomst.

Emil Pimentel (1923-1988)
De in Amsterdam geboren dichter Emil Pimentel had als jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote belangstelling voor onder meer Europese literatuur, filosofie, muziek en schrijven. Hij overleefde in onderduik op verschillende adressen en hij bleef in die jaren dagelijks gedichten schrijven. Na de oorlogsjaren vertrok hij in april 1947 met de Theodor Herzl illegaal naar Palestina. Het schip werd door de Engelsen onderschept en Pimentel werd tot 1949 geïnterneerd in een van de kampen op Cyprus. Pas toen kon hij zich vestigen in Israël, waar hij tot zijn dood woonde, werkte en gedichten bleef schrijven in het Nederlands. Pimentel trouwde met Dodi Rot en samen kregen zij twee kinderen. Hij liet dagboeken en aantekeningen uit de jaren veertig en vijftig na, waaronder gedichten, zijn ervaringen in onderduik en observaties over het leven in Nederland en op Cyprus.

Deze presentatie is onderdeel van de tentoonstelling Exodus. Illegale Palestina-Gangers, 1945-1948 die te zien is t/m 6 januari 2019.

Dodi Pimentel-Rot
De eerste kinderen van Europese immigranten, Eilat, Israël, 1954. In het midden: Dodi Pimentel-Rot houdt haar zoon Eitan  in haar armen

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Nationaal Holocaust Museum i.o. (NHM), Plantage Middenlaan 27, 1018 DB, Amsterdam.

TOEGANG

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP UW TICKET

RONDLEIDING

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 15 personen bestaan.

BOEK EEN RONDLEIDING 

This site is also available in English.