Kabbala - De kunst van de joodse mystiek

29 maart 2019 - 25 augustus 2019

 

Koop hier alvast uw ticket

Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam hult zich van 29 maart tot en met 25 augustus 2019 in geheimzinnige sferen met een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Bezoekers krijgen een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.

Kabbala is sinds de middeleeuwen de benaming van duizenden jaren oude kennistradities waarmee joodse mystici het bestaan proberen te doorgronden. Kabbala betekent letterlijk ‘ontvangst’ en gaat ervan uit dat er ‘oerkennis’ bestaat over God, de schepping en over het functioneren van mensen. Vanaf de 20e eeuw bereikte kabbala een steeds breder publiek en werd ook een bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers, filmmakers en hedendaagse pop-iconen, joods en niet-joods. 

Veel mensen hebben wel eens van kabbala gehoord, maar weten eigenlijk niet precies wat deze mystieke joodse traditie inhoudt. De tentoonstelling Kabbala – De kunst van de joodse mystiek, die zich uitstrekt over alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier, brengt daar verandering in. De hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum biedt een eerste kennismaking met kabbala in een presentatie van eeuwenoude teksten in relatie tot werk van moderne  en hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling start met een ‘decompressieruimte’, waar bezoekers vanuit de vertrouwde, alledaagse wereld overgaan naar de onbekende wereld van kabbala. Werken van kunstenaars als Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefer tonen hoe kabbala hen inspireerde.

kabbala
V.l.n.r.: © Marc Chagall, Synagoge in Safed, 1931, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. C/o Pictoright Amsterdam 2019 I Fragment van een kabbalistische boekrol (ilan), onbekende vervaardiger, 18de eeuw, 
Handschrift, inkt op perkament, Bibliotheek Ets Haim Livraria Montezinos, Amsterdam
I © Abraham Cohen de Herrera (ca. 1575-ca. 1630), Puerta del Cielo (Poort van de hemel), Gekopieerd door Samuel de David Curiel, illustraties door Benjamin Godines, Amsterdam 1675, Handschrift, inkt en waterverf op papier, Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, Amsterdam I © Moshe Castel (1909-1991), Cabbalistic Magic, Israël 1953, Olieverf op doek, Jewish Museum, New York. Schenking James N. Rosenberg.

In een ander deel van het museum worden de geheimen van de traditioneel-joodse kabbala onthuld met oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan. In het kunstkabinet en museumcafé zijn presentaties van installatiekunstenaar Belu Simion Fainaru en in het Kindermuseum kan men elkaar voorlezen uit de kabbalistische kinderboeken van Madonna. Ook in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum zijn kleine presentaties te vinden over kabbala. 

De tentoonstelling gaat gepaard met een uitgebreid evenementenprogramma, waaronder de lezing Kabbala voor Dummies, het Kabbala Festival en een filmprogramma in de Amsterdamse bioscoop Kriterion. Bij de tentoonstelling, die is samengesteld door conservator Mirjam Knotter en gastconservator Alexander Gorlin in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien, verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Kabbalah (Nederlands/Engels).

Beluister hier de podcast die voor de tentoonstelling is gemaakt:

Foto: Steve Schapiro fotografeerde David Bowie terwijl hij de kabbalistische levensboom tekende. David Bowie In Diagonal Stripes © Getty Images

Koop hier alvast uw ticket

Met dank aan:

Levi Lassen 
Daniel L. Nir and Jill E. Braufman Family Foundation 
The Foundation for the Jewish Historical Museum in Amsterdam, Inc.
Tim Uppelschoten Fonds
Hans Ham Fonds
Jetteke Frijda Fonds
J.D. Meijer Fonds
 

kabbalabalk

This site is also available in English.