Tentoonstelling

Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao

30 januari t/m 14 juni 2015

Het Joods Historisch Museum ging met deze tentoonstelling in op het joodse leven in de tropen, een samenleving waarin plantages, slavernij en vermenging van culturen een grote rol speelden. Voor het eerst werd in een grote tentoonstelling de bloei en neergang belicht van de joodse gemeenschappen in landen als Brazilië, Curaçao en Suriname. De fascinerende Joodse geschiedenis van Suriname en Curaçao.Joden in de Cariben

Het verhaal begint vierhonderd jaar geleden, toen Portugese joden vanuit Nederland naar Brazilië en Nieuw Amsterdam emigreerden. De tentoonstelling toonde het leven in de joodse gemeenschap in de tropen over een periode van vier eeuwen. Naast schilderijen van onder meer Frans Post, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, waren er veel foto's en boeiende interviews met personen van zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap te bewonderen. Individuele portretten van het project 'Suri-joods' vormden tevens een onderdeel van de tentoonstelling, waarin Nederlanders van Surinaamse afkomst beschreven hoe de joodse cultuur hun identiteit van vandaag de dag heeft beïnvloed.

De tentoonstelling 'Joden in de Cariben' wordt van 21 januari t/m 30 april 2016 vertoont in het Surinaams Museum te Paramaribo en is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade te Paramaribo.

Suri-joods

In het project Suri-joods gingen theatermakers van Stichting Likeminds en het Joods Historisch Museum samen met in Nederland wonende ouderen van Surinaamse afkomst op zoek naar joodse invloeden op de hedendaagse Surinaamse cultuur. Vijftien ouderen deelden hun herinneringen en vertelden verhalen rondom dit thema. Onder begeleiding van Doogle Producties hebben zij korte filmportretten gemaakt, die tijdens de tentoonstelling te zien waren.

De verhalen werden vervolgens verwerkt tot theatervoorstellingen, gemaakt en uitgevoerd door leden van Stichting Likeminds. Het project werd afgesloten met een aantal evenementen, waaronder film- & talk bijeenkomsten en diverse lezingen.
Suri joods fonds voor cultuur participatieSuri joods lang leve de kunstSuri joods likeminds
Het project is gehonoreerd door het Freek en Hella de Jonge Fonds en via Stichting Likeminds door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het project Suri-joods is vriend van Lang Leve Kunst, een meerjarenprogramma dat9789057303869f 229x3001 cultuurparticipatie door ouderen stimuleert.

Boek

Bij de tentoonstelling is de rijk geïllustreerde publicatie Joden in de Cariben verschenen, die wordt uitgegeven door Walburg Pers. In tien hoofdstukken schrijven verschillende auteurs over de betekenis van deze joodse gemeenschappen in de voormalige Nederlandse koloniën (prijs: € 34,50).

 

Woord van de conservator

Conservator Julie-Marthe Cohen licht de tentoonstelling Joden in de Cariben toe. Video is gemaakt door Tanja Fraai.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door:

fondsennieuwewereld2

This site is also available in English.