Tentoonstelling

Hollands populairste actrice. Esther de Boer-van Rijk

19 mei t/m 28 september 2014

Het Joods Historisch Museum presenteert de tentoonstelling Hollands populairste actrice, over het leven en werk van actrice Esther de Boer-van Rijk. Zij was aan het begin van de twintigste eeuw de lieveling van het Nederlandse theaterpubliek. Ze werd populair door haar rol als Kniertje, in Herman Heijermans' stuk Op hoop van zegen. Meer dan 1200 keer speelde zij de arme vissersvrouw die haar man en zonen verliest aan de zee.Hollands populairste actrice

De expositie toont ruim 150 voorwerpen die haar leven en acteerstijl in beeld brengen, zoals foto's, filmbeelden en hoorspelfragmenten. Verder zijn er portretten van haar door onder andere Jan Sluijters en Eduard Frankfort, programmaboekjes en affiches, maar ook merchandising voorwerpen en correspondentie tussen toneelschrijver Herman Heijermans en Esther. 

Esther van Rijk (1853-1937) werd geboren in een orthodox-joods gezin in Rotterdam. Al op jonge leeftijd werd theater haar grote passie. Ze begon zelf te spelen bij het amateurtoneel en later stapte ze over naar professionele theatergezelschappen. Toen ze in Amsterdam ging wonen werd ze aangenomen bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging, het huisgezelschap van de Hollandsche Schouwburg, waar Herman Heijermans de vaste toneelschrijver werd.

Heijermans schreef toneelstukken over gewone Nederlandse mensen in armoedige milieus. Dit trok een nieuw theaterpubliek dat zich herkende in de personages. Esther was de perfecte actrice voor zijn stukken, die zij met haar natuurlijke spel levensecht bracht. Hierdoor werd ze steeds populairder. Joodse Amsterdammers vereerden haar als 'onze Esther'. En wie Esther de Boer-van Rijk niet zag spelen, kende haar stem wel van de radio, het nieuwe medium van die tijd.

In de jaren dertig gaf Esther benefietvoorstellingen voor joodse vluchtelingen en kreeg sympathie voor het zionisme. Esther de Boer-van Rijk overleed op 7 september 1937, vierentachtig jaar oud. De kranten schreven: 'Nederlands populairste actrice is niet meer'.

Bekijk de tentoonstelling in het Joods Historisch Museum:

Plan uw bezoek Toegangsprijs
Locatie & route Koop uw ticket online

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee door de tentoonstelling en kunnen de voorwerpen van context voorzien, en natuurlijk uw specifieke interesses en vragen beantwoorden. Een rondleiding van één uur kost €70,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 20 personen bestaan.
Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen: service@jhm.nl of 020-5310380.

Esther de Boer-van Rijk in beeld

Esther de Boer-van Rijk in De meid, 1933. Foto: Cornelis Leenheer. Fotouitgave De VoorkeurEsther de Boer-van Rijk als Kniertje in Op hoop van zegen, 1933. Foto: Cornelis Leenheer. Fotouitgave De VoorkeurEsther de Boer-van Rijk als Eef, in Eva Bonheur, 1933. Foto: Cornelis Leenheer. Fotouitgave De Voorkeur

Boek Hollands populairste actrice

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling presenteert Uitgeverij Wereldbibliotheek de gelijknamige biografie van Esther de Boer-van Rijk, Hollands populairste actrice, geschreven door Joosje Lakmaker ( u kunt dit boek winnen).

This site is also available in English.