Jom Hasjoa

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor catastrofe), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de moord op zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.
 

Foto Ferry André de la Porte
Foto Ferry André de la PorteDe herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Heeft u (een van) de herdenking(en) dit jaar bijgewoond en wilt u uw ervaring delen? Vul dan hier het publieksonderzoek in.

Jom Hasjoa herdenking 2019
 
Op donderdag 2 mei 2019 spraken burgermeester van Amsterdam Femke Halsema en de heer Aviv Shir-On, Ambassadeur van Israël in Nederland tijdens de Jom Hasjoa herdenking. Ook waren er toespraken van de heer David van Huiden namens de oudere generatie en Daniëlle van Kalken namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door Yehonatan Elazar (2007), Yehonatan Elazar (saxofoon) en Christina Diaz (piano).
 
 
 
 

Jom Hasjoa herdenking 2018

Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op donderdag 12 april 2018 werden traditiegewijs verschillende toespraken gehouden. Waarnemend burgemeester van Amsterdam de heer Jozias van Aartsen en de heer Aviv Shir-On, Ambassadeur van Israël in Nederland gaven een korte toespraak. Daarnaast sprak de heer Sallo Levy namens de oorlogsgeneratie en mejuffrouw Bluma Brecher namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door Aviv Noam (tenorsax) en Yishay Glick (gitaar).

Bekijk het programmaboekje 2018

Lees de toespraak van Jozias van Aartsen

Lees de toespraak van Sallo Levy

Lees de toespraak van Bluma Brecher


Jom Hasjoa herdenking 2017

Op maandag 24 april 2017 sprak de heer Rudie Cortissos namens de oudere generatie en Chaya Rodrigues Pereira namens de jongere generatie. Daarnaast gaven locoburgemeester Eric van der burg en de heer Aviv Shir-On, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Muziek werd verzorgd door Eleonore Pameijer (fluit).

Lees de toespraak van Rudie Cortissos

Lees de toespraak van Chaya Rodrigues Pereira

Lees de toespraak van locoburgemeester Van der Burg


Jom Hasjoa herdenking 2016
In 2016 viel Nationale Dodenherdenking samen met Jom Hasjoa en had de herdenking een gecombineerd programma.

Elementen van de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking in de Hollandsche Schouwburg waren toespraken van locoburgemeester Erik van der Burg en de ambassadeur van Israël. Deborah Maarsen sprak namens de oorlogsgeneratie en jongeren van de joodse jeugdverenigingen ontstaken herdenkingsfakkels. Zoals elk jaar op 4 mei werd een gedicht voorgelezen door een leerling van het IVKO. Deze school heeft het monument in de Hollandsche Schouwburg geadopteerd. Ella Keijser droeg het gedicht Een foto van Willem Wilmink voor. De muziek werd verzorgd door saxofonist Yuri Honing.

Bekijk het programmaboekje 2016

Lees de toespraak van Deborah Maarsen

Lees de toespraak van locoburgemeester Van der Burg


Jom Hasjoa herdenking 2015
Op donderdag 16 april 2015 sprak de heer Robert Hompes namens de oudere generatie en Avigal Brilleslijper namens de jongere generatie. Minister-president Mark Rutte was aanwezig en sprak het publiek toe. Daarnaast gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Muziek werd verzorgd door Doriene Marselje (harp), Joan Berkhemer (viool) en Nadia David (cello).

Bekijk het programmaboekje 2015

Lees de toespraak van Avigal

Lees de toespraak van Rob Hompes

Lees de toespraak van minister-president Mark Rutte 

Lees de toespraak van burgemeester Van der Laan


Jom Hasjoa herdenking 2014
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op zondag 27 april 2014 gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Daarnaast sprak mevrouw Mia Davidson-Henselijn namens de oudere generatie en Deborah Juliard namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door het koor van Rosj Pina o.l.v. Marion Blazer.

Lees de toespraak van Deborah Juliard

Lees de toespraak van Mia Davidson-Henselijn

Lees de toespraak van Burgemeester Eberhard van der Laan


Jom Hasjoa herdenking 2013
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op 7 april 2013 werd het woord gevoerd door o.a. mevrouw Marijn Ornstein, voorzitter van het Presidium en plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast sprak de heer Philip Soesan namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door koor Renanim o.l.v. Marcela Obermeister.

Lees de toespraak van Philip Soesan

Lees de toespraak van Chantal Suissa

In 2012 werd onder meer het woord gevoerd door Ron vd Wieken [pdf] en Awigal Bloemendal [pdf]. Muziek werd verzorgd door Mia Dreese (fluit) en Marjes Benoist (piano).

In 2010 werd onder meer het woord gevoerd door de heer Mr. L. F. Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam, prof. Dr. N.H. Frijda, en Chaim Benistant. Muziek werd verzorgd door Liberaal Joods Koor Sjier Chadasj.

This site is also available in English.