Menu

Jom Hasjoa

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.Jom Hasjoa

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Jom Hasjoa herdenking 2017

Op maandag 24 april 2017 sprak de heer Rudie Cortissos namens de oudere generatie en Chaya Rodrigues Pereira namens de jongere generatie. Daarnaast gaven locoburgemeester Eric van der burg en de heer Aviv Shir-On, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Muziek werd verzorgd door Eleonore Pameijer (fluit).

Bekijk het programmaboekje

Lees de toespraak van Rudie Cortissos

Lees de toespraak van Chaya Rodrigues Pereira

Lees de toespraak van locoburgemeester Van der Burg

 

Jom Hasjoa herdenking 2016
In 2016 viel Nationale Dodenherdenking samen met Jom Hasjoa en had de herdenking een gecombineerd programma.

Elementen van de jaarlijkse Jom Hasjoa herdenking in de Hollandsche Schouwburg waren toespraken van locoburgemeester Erik van der Burg en de ambassadeur van Israël. Deborah Maarsen sprak namens de oorlogsgeneratie en jongeren van de joodse jeugdverenigingen ontstaken herdenkingsfakkels. Zoals elk jaar op 4 mei werd een gedicht voorgelezen door een leerling van het IVKO. Deze school heeft het monument in de Hollandsche Schouwburg geadopteerd. Ella Keijser droeg het gedicht Een foto van Willem Wilmink voor. De muziek werd verzorgd door saxofonist Yuri Honing.

Jom Hasjoa herdenking 2015
Op zondag 27 april 2014 sprak de heer Robert Hompes namens de oudere generatie en Avigal Brilleslijper namens de jongere generatie. Minister-president Mark Rutte was aanwezig en sprak het publiek toe. Daarnaast gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Muziek werd verzorgd door Doriene Marselje (harp), Joan Berkhemer (viool) en Nadia David (cello).

Jom Hasjoa herdenking 2014
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op zondag 27 april 2014 gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Daarnaast sprak mevrouw Mia Davidson-Henselijn namens de oudere generatie en Deborah Juliard namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door het koor van Rosj Pina o.l.v. Marion Blazer.

Jom Hasjoa herdenking 2013
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op 7 april 2013 werd het woord gevoerd door o.a. mevrouw Marijn Ornstein, voorzitter van het Presidium en plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast sprak de heer Philip Soesan namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door koor Renanim o.l.v. Marcela Obermeister.

In 2012 werd onder meer het woord gevoerd door Ron vd Wieken [pdf] en Awigal Bloemendal [pdf]. Muziek werd verzorgd door Mia Dreese (fluit) en Marjes Benoist (piano).

In 2010 werd onder meer het woord gevoerd door de heer Mr. L. F. Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam, prof. Dr. N.H. Frijda, en Chaim Benistant. Muziek werd verzorgd door Liberaal Joods Koor Sjier Chadasj.

This site is also available in English.