Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek

Archief
tot 16 maart

De tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek zoomt in op de roerige eerste twee decennia van de twintigste eeuw. Een tijd waarin zich een ware revolutie in de kunst en muziek voltrok. Terwijl kunstenaar Wassily Kandinsky de grondslagen bereidde voor de abstracte kunst kwam componist Arnold Schönberg met een nieuw toonsysteem in de muziek. Een concert van Schönberg in 1911 in München inspireerde Kandinsky tot de vrijwel abstracte compositie Impressie III waarvan bekend is dat hij het diezelfde avond nog schilderde. En datzelfde concert was aanleiding voor Kandinsky om Schönberg uit te nodigen om te exposeren op de eerste tentoonstelling van Der Blaue Reiter.

Arnold Schönberg was een veelzijdig kunstenaar. Hij heeft zichzelf op negenjarige leeftijd viool leren spelen en is daarna uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Op dezelfde manier begon hij met tekenen en ontwerpen en mede onder invloed van zijn vriendschap met de kunstenaar Richard Gerstl ontstond een omvangrijk oeuvre dat maar weinigen kennen.

Het Joods museum toont op deze expositie een groot aantal kunstwerken en objecten van Schönberg die niet eerder in Nederland te zien waren. Zij geven een beeld van Arnold Schönberg, van zijn tijd en zijn tijdgenoten, zoals Gustav Mahler, Albert Einstein en Gabriele Münter. Natuurlijk zal werk van Kandinsky niet ontbreken!

Elke zondag mini-concerten op de tentoonstelling

Op zondagen klinkt er live muziek op de tentoonstelling. Studenten van de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voeren zelfgeschreven composities uit, geïnspireerd op het werk van Schönberg en zijn navolgers, en de beelden van Kandinsky. Compositie, bezetting en uitvoerenden variëren per concert.

Wanneer: Elke zondag (m.u.v. 22 en 29 dec 2013 en 5 jan 2014)
Aanvang: 12.30 en 13.30 uur (op 15 december 13.15 en 14.15 uur)
Duur: ca. 20 minuten

Boek: Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek

Bij de expositie verschijnt het boek Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek. De publicatie bevat een overzicht van het werk van Schönberg en zijn tijdgenoten, en essays van conservator Edward van Voolen en componist en musicoloog Leo Samama. Het boek is voor € 19,95 te koop.​

Kijkopdracht voor kinderen

Gedurende de tentoonstelling kunnen ook kinderen (van 10 tot en met 12) meer leren over kunst en muziek, met onze leuke en leerzame kijkopdracht. Kinderen worden uitgedaagd om dieper na te denken over de schilderijen en muziek van Schönberg, maar bijvoorbeeld ook over zijn uitvindingen. In het Joods Museum junior kunnen ze tevens werken aan hun eigen abstracte kunstwerk. Kinderen maken zo op hun eigen manier kennis met deze twee grote kunstenaars!

Ook is er een speciaal evenementenprogramma voor kinderen samengesteld bij de tentoonstellingen. In de ateliers gaan kinderen zelf schilderen en gaan ze op zoek naar de klank van kleur en de kleuren van klank.

De tentoonstelling wordt gesteund door:

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.