Saul Leiter: New York Reflections
Deze tentoonstelling was te zien tot 4 maart 2012
Het Joods Museum presenteert van 24 oktober 2011 t/m 4 maart 2012 een retrospectieve tentoonstelling met het werk van de Amerikaanse fotograaf en schilder Saul Leiter (1923). Na een periode van vergetelheid wordt Leiters werk sinds enige jaren in de Verenigde Staten en Europa herontdekt. Het is voor het eerst dat er een expositie van zijn werk in Nederland te zien is. Op 23 oktober 2011 werd de tentoonstelling geopend door presentator Twan Huys. Zijn toespraak is hier terug te lezen.
Op 5 februari gaf Saul Leiter een lezing in het Joods Museum. Hij werd geïnterviewd door Twan Huys. Bekijk hieronder een fragment. De volledige lezing en het interview zijn hier terug te zien.
Saul Leiter maakt vooral furore met zijn schilderachtige kleurenfoto's van het straatleven van New York, gemaakt tussen 1948 en 1960. Te midden van de drukte van de stad wist hij verstilde momenten van alledaagse schoonheid vast te leggen. Gewone zaken - een rode paraplu in een sneeuwstorm, een voet die rust op een bankje in de metro, of een persoon gezien door de condens op een raam - kon hij transformeren tot wat is omschreven als urban visual poetry. Zijn foto's zijn vaak gelaagde, bijna abstracte composities van reflecties en schaduwen, die doen denken aan schilderijen van abstract-expressionistische schilders als Mark Rothko en Willem de Kooning, met wie Leiter zich sterk verwant voelde.
Saul Leiter wordt gerekend tot The New York School of Photographers, een groep van (voornamelijk Joodse) vernieuwende fotografen die van 1936 tot 1963 in New York naam maakte met vooral straat- en documentairefotografie. Zijn zwart-wit werk vertoont qua lyriek, dromerigheid en surrealisme verwantschap met dat van fotografen als Ted Croner, Leon Levinstein en Louis Faurer, maar wat betreft zijn kleurenfotografie is hij onvergelijkbaar met enig ander fotograaf. Leiter was in de jaren 40 en 50 vrijwel de enige niet-commerciële fotograaf die in kleur werkte.
Leiter, geboren in Pittsburgh, zou net als zijn vader rabbijn worden. Vanwege zijn groeiende belangstelling voor kunst brak hij zijn studie af om zich in New York aan de schilderkunst te wijden. Zijn vriendschap daar met de abstract-expressionistische schilder Richard Pousette-Dart, die met fotografie experimenteerde, en het werk van fotograaf Henri Cartier-Bresson, zette Leiter aan om te fotograferen. Ook zijn vriendschap met fotograaf W. Eugene Smith was een stimulans voor zijn fotocarrière.
De tentoonstelling Saul Leiter: New York Reflections is samengesteld door het Joods Museum in samenwerking met de Howard Greenberg Gallery in New York. Naast ruim 60 kleurenfoto's en 40 zwart-witfoto's van zijn straatfotografie wordt een kleine selectie modefoto's, schilderijen en beschilderde foto's getoond. Tevens kunnen bezoekers een recente documentaire van de Britse filmer Tomas Leach over Leiter zien.
Speciaal voor deze tentoonstelling bracht Uitgever Steidl een derde druk van Early Color uit, het eerste boek met fotografie van Leiter, in 2006 samengesteld door Martin Harrison van het Victoria & Albert Museum in Londen. Het boek is te koop in de Museumshop van het Joods Museum voor € 44,50. Een collector's item!