The Power of Pictures | De macht van foto's en films in de vroege Sovjet-Unie

Archief
tot 27 november

Van 27 juli tot en met 27 november 2016 organiseert het Joods Museum The Power of Pictures, een tentoonstelling met foto's, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov.

De tentoonstelling beslaat het tijdvak van de Oktoberrevolutie in 1917 tot 1940 en toont het ontstaan in de jaren twintig van een nieuwe Sovjetstijl. Zowel in de fotografie als in de filmkunst vond een artistieke revolutie plaats door toepassing van nieuwe technieken als collage, snelle montage en manipulaties in de donkere kamer. De nog jonge kunstvormen kwamen tot grote bloei, mede door steun van de communistische machthebbers die foto's en films - met beelden van heroïsche arbeiders, militaire parades en massale sportmanifestaties - zagen als krachtige propagandamiddelen. De wisselwerking die in deze periode ontstond tussen artistieke vernieuwing en politiek activisme is ongekend vruchtbaar geweest en heeft wereldwijd de ontwikkeling van fotografie en cinema beïnvloed.

Begin jaren dertig, onder de dictatuur van Stalin, legde het socialistisch realisme de experimentele vrijheid van kunstenaars aan banden. De tentoonstelling laat echter zien dat de artistieke vernieuwingen van de jaren twintig nog lange tijd zichtbaar bleven in de Sovjet-Russische fotografie en filmkunst.

Voor het eerst wordt in deze expositie belicht dat een groot aantal Russische fotografen en cineasten in dit tijdvak van Joodse afkomst was. Als leden van een nog maar pas geëmancipeerde minderheid omarmden zij enthousiast de Revolutie en de communistische idealen die een belofte inhielden van een nieuwe, gelijkwaardige wereld.

In de tentoonstelling worden afwisselend twaalf films vertoond, onder andere Pantserkruiser Potemkin van Sergei Eisenstein. De app The Power of Pictures leidt de bezoekers langs de hoogtepunten van de expositie. De tentoonstelling wordt begeleid door een catalogus uitgegeven door The Jewish Museum en Yale University Press.

The Power of Pictures werd samengesteld door het Jewish Museum in New York met bruiklenen uit Europese en Amerikaanse collecties. De expositie werd mogelijk gemaakt door de Eugene and Emily Grant Family Foundation, de David Berg Foundation, de Andrew and Marina Lewin Foundation, de Robert Mapplethorpe Foundation en het Horace W. Goldsmith Foundation Exhibition Fund. De catalogus kwam tot stand met steun van de Dorot Foundation.

Sponsoren

Edli Foundation - R. Norg - Stichting Will en Rita Jaeger Fonds - P.W. Janssen's Friesche Stichting - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum - The Foundation for the Jewish Historical Museum in Amsterdam, inc. - Jonas Daniël Meijer Genootschap -SALOMON DE JONG Stichting - Marcelle Hertzdahl Fonds - Stichting Etty Hillesum Fonds - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Het Joshua, Mila, Sari, Badu, Isi en Mace de Swaan Fonds - Helmuth Mainz & Lore Bacharach Fonds.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.