Maison de Bonneterie
Deze tentoonstelling was te zien tot 27 november 2016
In 2014 sloot het befaamde modehuis, dat altijd in handen van de familie was gebleven, na 125 jaar zijn deuren.
Maison de Bonneterie was een modewarenhuis, met vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Heemstede. De eerste vestiging dateert uit 1889. Door de jaren heen groeide het familiebedrijf uit tot een modezaak waar stijl en kwaliteit hoog in het vaandel staan.
De oprichters van de Bonneterie zijn Josef Cohen en Rosa Wittgenstein. Beiden hebben een achtergrond in de textielbranche. Rosa is gelieerd aan de familie Berg van het modepaleis Hirsch& Co en werkt als zeventienjarige bij dat bedrijf als verkoopster van modeartikelen voor dames. Josef komt als vertegenwoordiger van een Keulse textielfabrikant regelmatig in Amsterdam. Waarschijnlijk hebben ze elkaar hier ontmoet. Een maand na hun huwelijk in 1889 openen ze een zaak in gebreide goederen, tricot of bonneterie genoemd.
De winkel in de Kalverstraat krijgt zijn eerste uitbreiding in 1893 en drie jaar later volgt de opening van een filiaal aan de Gravenstraat in Den Haag. De damesconfectiekleding loopt goed: al gauw worden ook jongens- en meisjesconfectie aan het assortiment toegevoegd. In 1901 verhuist de zaak naar Kalverstraat 183, een drie verdiepingen tellend winkelmagazijn, met lift. De kranten loven het mooie tapijt, de lichtkronen en de elegante inrichting van het bedrijf. Maar het kan nog groter: in 1909 verrijst er aan de Kalverstraat en Rokin een nieuwgebouwd modepaleis, met glas-in-lood-koepel, drie gaanderijen en twee brede trappenhuizen. Eenzelfde soort pand komt in 1913 in Den Haag.
Tijdens de bezetting werd het Joodse bedrijf onder leiding van de nieuwe Duitse eigenaar vrijwel geheel ontmanteld en leeggeroofd. In de vestigingen in Den Haag en Amsterdam staan op plaquettes de namen van 68, meest Joodse, omgekomen medewerkers. Rosa Wittgenstein en de familie Cohen, de toenmalige eigenaren van Maison de Bonneterie, zijn via Parijs, Portugal, en Cuba naar New York weten te ontkomen. Op 5 mei 1945 neemt een grote groep medewerkers van Maison de Bonneterie weer bezit van het gebouw.
Sponsoren
Stichting Will en Rita Jaeger Fonds, Stichting Maatschappij tot Nut der Israëlieten in Nederland, Stichting Vrienden van het Joods Museum, SALOMON DE JONG Stichting, Marcelle Hertzdahl Fonds, Prof. dr. Herman Musaph Fonds, George Blumenthal.