Ik, Joods?!

Archief
tot 24 september

Ik, Joods?!

Van dagboek tot reisverslag: in persoonlijke teksten lees je tussen de regels door veel over iemands identiteit. Maar wat is eigenlijk de Joodse identiteit? Op die vraag bestaat meer dan één antwoord. In een tentoonstelling van persoonlijke documenten uit vier eeuwen ontmoet je heel verschillende Nederlandse Joden, met heel verschillende identiteiten. Staat hun Joodse identiteit op de voorgrond, of juist niet? Verandert dat in de loop der tijd? En hoe wordt er vanuit onze eigen tijd naar deze uitingen gekeken?

In een tentoonstelling van persoonlijke documenten uit vier eeuwen ontmoet je heel verschillende Nederlandse Joden, met heel verschillende identiteiten. Staat hun Joodse identiteit op de voorgrond, of juist niet? Verandert dat in de loop der tijd? En hoe wordt er vanuit onze eigen tijd naar deze uitingen gekeken?

Reflectie op historische documenten

In Ik, Joods?! zijn dagboeken, brieven, reisverslagen en columns te zien. Joden en niet-Joden uit de huidige wereld van media, politiek en cultuur delen in video-interviews hun gedachten over de historische documenten in de tentoonstelling. Wat raakt hen, wat herkennen ze? En kunnen zij iets zeggen over hun eigen identiteit? In de video's geven Kefah Allush, Khadija Arib, Gijs Groenteman, Arnon Grunberg, Judith Koelemeijer, Ronit Palache, Nina Polak en Robert Vuijsje antwoord op deze vragen.

Stemmen uit onze tijd

Het aantal persoonlijke uitingen neemt in onze eigen tijd alleen maar toe, en dat is in de Nederlands-Joodse wereld niet anders. In de tentoonstelling zie je niet alleen historische documenten, maar ook ‘documenten’ uit deze tijd. Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in zijn online dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Theatermaakster Anouk Dorfmann uit zich regelmatig over haar keuze voor een orthodox-Joods leven. En journaliste Natascha van Weezel kiest altijd een persoonlijk perspectief als ze schrijft over haar verhouding tot Israël, antisemitisme, en de nog altijd doorwerkende Tweede Wereldoorlog.

En jij?!

In de tentoonstelling leer je ongemerkt over verschillende manieren om je identiteit te ervaren, in te vullen en uit te dragen, maar hoe zie je jouw eigen identiteit? Waardoor wordt die het meest bepaald? Aan het einde van de tentoonstelling kun je je gedachten hierover toevoegen aan een gemeenschappelijk ‘persoonlijk’ document.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.