Eva Besnyö. Onbekende foto’s
Deze tentoonstelling was te zien tot 23 mei 2007
In het Joods Museum is van 23 februari t/m 20 mei 2007 een tentoonstelling van verschillende foto's te zien die de reputatie van Eva Besnyö als één van de grootste fotografen van Nederland opnieuw bevestigt .
Aan het werk van Eva Besnyö (1910-2003) zijn talrijke publicaties en exposities gewijd. Toch werden na haar dood nog vele onbekende, nooit gepubliceerde foto's in haar archief gevonden. Deze tentoonstelling toont een selectie van deze foto's, die de reputatie van Eva Besnyö als één van de grootste fotografen van Nederland opnieuw bevestigt. Te zien zijn o.a. vrouwenportretten uit de jaren dertig, foto's van de wederopbouw van Nederland en een reeks portretten uit de jaren veertig en vijftig van kunstenaars, schrijvers en acteurs (o.a. Mary Dresselhuys, Leo Vroman en Otto Treumann). Samenstelling door Maria Austria Instituut en Uitgeverij Voetnoot, waar tevens de begeleidende publicatie Eva Besnyö verschijnt.
Capa en Besnyö: buren in Boedapest
Robert Capa en Eva Besnyö, twee grote fotografische vernieuwers en beiden van Hongaars-Joodse afkomst, waren goed bevriend met elkaar en worden nu voor het eerst in een dubbelexpositie samengebracht. Als kinderen woonden zij in dezelfde straat in Boedapest. Later, in 1931, kwamen zij elkaar weer tegen in Berlijn. Besnyö was daar op achttienjarige leeftijd heengegaan als beginnend fotografe, aangetrokken door het avant-gardistische kunstklimaat van de Duitse hoofdstad. Zij ontwikkelde zich in Berlijn in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, de moderne kunststroming die van de fotografie een autonoom medium maakte. Capa arriveerde in 1931, als politiek vluchteling voor het dictatoriale rechtse bewind van Miklós Horthy in Hongarije. Op aanraden van Besnyö begon hij ook te fotograferen en hij kreeg van haar een introductie bij fotopersbureau Dephot. Het werd de start van zijn glansrijke carrière als fotojournalist.
Hoewel de twee vroegere buurkinderen als fotografen heel verschillende wegen insloegen, onderhielden zij levenslang een trouwe vriendschap. Zij ontmoetten elkaar geregeld, ook nadat Besnyö in Nederland was gaan wonen. Beiden worden gerekend tot de belangrijkste fotografen uit Hongarije, een land dat vele fotografen van internationale bekendheid heeft voortgebracht.