De ondergang van Abraham Reiss

Archief
tot 2 oktober

​Het Nationaal Holocaust Museum i.o. is maandag 16 mei 2016 gestart met de eerste expositie, De ondergang van Abraham Reiss van acteur, filmregisseur en kunstschilder Jeroen Krabbé (1944). In negen monumentale schilderijen verbeeldt Krabbé het levensverhaal van zijn grootvader die op 9 juli 1943 in Sobibor werd vermoord. Jeroen Krabbé baseerde zich voor de reeks op foto's, brieven, overgeleverde familiegeschiedenis en boeken over de Holocaust en Sobibor. Tijdens de expositie is een film van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé en de totstandkoming van de schilderijen.

Abraham Reiss

De ondergang van Abraham Reiss is een ode van Jeroen Krabbé aan zijn grootvader. In 2010 reconstrueerde hij het leven en de dood van Abraham Reiss in negen monumentale schilderijen. Abraham Reiss was een welvarende diamantair uit Amsterdam, die door de beurskrach van 1929 zijn hele vermogen verloor. Na de Duitse inval in Nederland werd Reiss gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij op 9 juli 1943 vermoord. Voor dit werk gebruikte Krabbé de door zijn moeder samengestelde familiegeschiedenis die ook in deze tentoonstelling te zien is, samen met andere persoonlijke documenten.

De erfenis van Abraham Reiss

Jarenlang stond alleen deze foto van Abraham Reiss in de woonkamer van Jeroen Krabbé, als een symbool van iemand die er nooit geweest is, iemand die zijn grootvader had moeten zijn. Het is altijd het plan van Krabbé geweest om zijn grootvader zijn naam en bestaan terug te geven, en daarmee een plek in zijn eigen leven, maar de manier waarop was onbepaald. Het familiearchief bracht uitkomst, een schat aan informatie lag in een koffer onder het bed van zijn moeder. De privécollectie van brieven, foto's en objecten diende als inspiratie voor de negen schilderijen. De schilderijen zijn een ode aan de grootvader van Jeroen Krabbé en indirect aan alle familieleden die hij nooit heeft gekend. In de tentoonstelling zijn delen van dit archief opgenomen en geven een persoonlijk inkijkje in oorlogsgeschiedenis van de familie Reiss.

Jules Schelvis

Behalve de interpretatie van het vernietigingskamp Sobibor door Jeroen Krabbé is hier ook een weergave te zien die Jules Schelvis van het kamp maakte. Deze Sobibor-overlevende legde getuigenis af in uiterst gedetailleerde maquettes. Uit een totaal van 34.313 Joden die naar Sobibor werden gevoerd was hij een van 18 Nederlandse Joden die overleefden. Jules Schelvis overleed op 4 april 2016 op 95-jarige leeftijd.

De tentoonstelling 'De ondergang van Abraham Reiss' is van 16 mei as. t/m 2 oktober 2016 te zien in het Nationaal Holocaust Museum.

Sponsor

Het vfonds is met een donatie van € 1.000.000, hoofdbegunstiger van de eerste fase van het Nationaal Holocaust Museum.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.