DE-MO-KRA-TIA

Archief
tot 31 december

Protest-T-shirts uit Israël

Sinds begin dit jaar gaan mensen in Israël massaal de straat op om te protesteren tegen hervormingsplannen van de regering. Met hun T-shirts laten verschillende groepen zien wie ze zijn en geven ze uiting aan hun zorg om de democratie in het land.

In januari van dit jaar stelde de regering van Israël een serie ingrijpende wijzigingen van het staatsrecht voor. Veel Israëli's zijn bang dat hierdoor de democratie van Israël ernstig in gevaar komt. Sindsdien demonstreren elke zaterdagavond tien- tot honderdduizenden mensen tegen deze plannen. De verschillende groepen demonstranten zijn herkenbaar aan de T-shirts die ze dragen.

Pop-up tentoonstelling
In het Joods Museum krijgen we vaak vragen over de politiek in Israël. Met deze pop-up tentoonstelling in het museumcafé geven we aandacht aan de massale demonstraties die daar al bijna een jaar plaatsvinden. Wij nemen geen stelling maar geven op een museale manier een impressie van de omvang en de reikwijdte van het protest. We kunnen ons voorstellen dat dat vragen en gevoelens oproept. Je kunt die met ons en anderen delen in het reactieboek op de leestafel in ons café.

7 oktober 2023
Wij zijn geschokt door de brute aanval van Hamas en onderschrijven natuurlijk de breedgedragen opvatting dat Israel het volste recht heeft zich hiertegen te verdedigen. We volgen de ontwikkelingen op de voet.