De 'Joodse' Rembrandt

Archief
tot 4 februari

Van 10 november 2006 t/m 4 februari 2007 was er in het Joods Museum de tentoonstelling 'De 'Joodse' Rembrandt' te zien.

In de afgelopen eeuwen is de romantische mythe ontstaan dat Rembrandt een speciale band met Joden had. Hij zou bevriend zijn geweest met de filosoof Spinoza en rabbijn Menasse ben Israël. In zijn schilderijen zag men soms zelfs sporen van Joodse mystiek (kabbala) en verwijzingen naar het jodendom. De mensen uit Rembrandts dagelijkse omgeving, de Amsterdamse Jodenbuurt, zouden zijn inspiratiebron zijn geweest voor vele tekeningen en portretten. Maar klopt dit beeld? Vroeger hadden tientallen van zijn schilderijen Joodse titels, maar nu is nog maar van enkele werken zeker dat het om Joden of Joodse onderwerpen gaat. Zelfs zijn beroemde schilderij Het Joodse bruidje is onderwerp van discussie geworden: was het wel echt een Joods liefdespaar?

In de tentoonstelling De 'Joodse' Rembrandt ontrafelt het Joods Museum deze mythe. Uit de hele wereld worden schilderijen bij elkaar gebracht die een belangrijke rol in deze mythevorming hebben gespeeld. Zo zijn de imposante Mozes en de Tafelen der Wet en het portret van Dr. Ephraïm Bueno te zien naast het boek Piedra Gloriosa met ingebonden Rembrandt-etsen. Omringd door beeld- en geluidsfragmenten, opinies van deskundigen en animaties van de 17e-eeuwse Jodenbuurt, gaat de bezoeker zelf op zoek naar de waarheid over de 'Joodse' Rembrandt.

De 'Joodse' Rembrandt maakt deel uit van het kernprogramma van Rembrandt 400, het landelijke programma dat door musea en instanties is samengesteld vanwege de 400ste geboortedag van Rembrandt.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.