Coming Home Soon

Programma
tot 29 februari

Coming Home Soon is een installatie die na de aanslag van 7 oktober is gecreëerd door een groep Israëlische en Nederlandse vrouwen. De installatie bestaat uit 240 notitieboeken met op elk boek een portret van een persoon die in Gaza gegijzeld wordt. Ieder boek begint met persoonlijke informatie over haar of hem. De rest van de pagina's zijn leeg. Het is een steunbetuiging aan de families van de gegijzelden en vraagt tegelijk aandacht voor het lot van deze joden, christenen, moslims, hindoes en anderen die ongewild onderdeel zijn geworden van een politiek conflict.

De bezoeker wordt uitgenodigd de lege pagina's te gebruiken om gedachten of een boodschap op te schrijven. De berichten worden verzameld en gedeeld met de families van de gegijzelden.

Achtergrond
Vroeg in de ochtend van 7 oktober 2023 vielen bijna 2000 terroristen van Hamas vanuit de Gazastrook het zuiden van Israël binnen. Ze vermoordden daar 1400 mensen, vaak bewoners van de kibboetsen die langs de grens met Gaza liggen, en staken huizen in brand. Rond de 240 mensen werden ontvoerd en meegenomen naar Gaza. De aanslag was het beginpunt van de (hernieuwde) oorlog tussen Israël en Hamas.

Meer informatie over de installatie vind je op www.cominghomesoon.online

Het Joods Cultureel Kwartier ontwikkelt een evenementenprogramma dat inzicht wil bieden in het conflict, met aandacht voor de verschillende perspectieven en voor de invloed die het conflict en de huidige oorlog hebben in de Nederlandse samenleving.

Informatie over het programma vind je binnenkort in onze agenda.

Coming Home Soon, 2023
Grafisch ontwerp: Katya Morozkin
Initiatief: kunstenaar Inbar Hasson

Toegang: gratis + museumticket

Plan je bezoek