Children of Al-Andalus | Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en joden

Archief
tot 18 april

Children of Al-Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en Joden is een tentoonstelling met foto’s, filmbeelden en verhalen van Marokkaanse afstammelingen van Joden en moslims uit Al-Andalus.

Andalusische cultuur
Het welvarende islamitische rijk Al-Andalus bestond in de middeleeuwen in wat nu Spanje en Portugal is. Moslims, Joden en christenen leefden er achthonderd jaar lang naast en met elkaar. Toen nieuwe christelijke machthebbers de Joden en moslims uit het rijk verdreven, vluchtten die onder andere naar Marokko. Nu, vijfhonderd jaar later, zijn hun Marokkaanse nakomelingen nog steeds trots op hun Andalusische achtergrond.

Portretten
De Nederlandse vrienden Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen) gingen de afgelopen jaren in Marokko op zoek naar deze afstammelingen. De twee fotografeerden, filmden en interviewden meer dan veertig Andalusische Marokkanen van nu die vertellen over de sterke band die ze nog steeds voelen met het legendarische rijk. Een deel van deze portretten is nu te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum. De tentoonstelling heeft een vervolg buiten, op het Waterlooplein (Amstelzijde). In de Schatkamers van de Portugese Synagoge zijn drie zeventiende-eeuwse boeken tentoongesteld die een Amsterdamse link hebben met Al-Andalus.

In de Museumshops is het boek Children of Al-Andalus van Rick Leeuwestein en Hicham Ghalbane te koop. Children of Al-Andalus. Portretten van Andalusisch-Marokkaanse moslims en Joden is te zien van 21 januari tot en met 18 april 2022.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.